Проросійські військові формування продовжують загострювати ситуацію в зоні бойових дій на сході нашої країни. За минулу добу (дані на 7.07) вони 57 разів обстріляли позиції ЗСУ.

«На донецькому напрямку супротивник зі 120-міліметрових мінометів бив по наших позиціях у Троїцькому, Новоселівці Другій і Авдіївці. Під вогнем 82-міліметрових мінометів опинилися українські воїни поблизу Верхньоторецького, Авдіївки й Новгородського.
На маріупольському напрямку із забороненої Мінськими угодами 152-міліметрової артилерії ворог обстріляв Лебединське, а по Широкиному застосував 120- і 82-міліметрові міномети. З озброєння БМП і протитанкового ракетного комплексу окупанти вели вогонь під Новогригорівкою. Біля Мар’їнки активізувалися ворожі снайпери», — сказано в повідомленні прес-центру штабу АТО.
На Луганщині гібриди хаотично лупили з 82-міліметрових мінометів і гранатометів по наших позиціях у районі Попасної, Новоолександрівки, Богуславського й Новозванівки, провокуючи українських бійців на реакцію у відповідь.
Ескалація ситуації на фронті підживлюється й постійною мілітаристською «гуманітаркою» з боку Росії. Протягом останнього тижня в окуповані райони Донбасу з території РФ через КПП «Успенка» активно перекидалася військова техніка й озброєння, повідомляє координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. Ідеться про не менш як 150 одиниць (ББМ, танки, артилерія, вантажівки з особовим складом і боєкомплектом). Також у Маркине (Новоазовський район) з території РФ зайшла колона військової техніки (не менше 30 од.)... А в районі Сніжного й Тореза (район полігона поблизу Тернового) кількості фіксується збільшення кадрових військовослужбовців РФ.
«Спостерігається прибуття нових підрозділів ЗС РФ, однак про ротацію не йдеться — військовослужбовці, дислоковані в цьому районі раніше, свої позиції не залишають», — повідомляє «ІС».
Тим часом бойовики продовжують перешкоджати роботі міжнародних спостерігачів. У звіті Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні говориться про інцидент у Должанському. Проросійські найманці зажадали від верифікаторів у цьому окупованому пункті залишити район.
Перекрили шлях представникам СММ і в окупованому Петровському, не давши проїхати до місця, звідки спостерігачі планували запустити свій безпілотник.
«Здійснення моніторингу СММ обмежено загрозами у сфері безпеки, включаючи ризик, пов’язаний із наявністю мін та снарядів, які не розірвалися, а також обмеженням свободи пересування та іншими перешкодами, котрі щоденно змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного й безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. СММ ОБСЄ повідомила про всі ці випадки в Спільний центр контролю й координації (СЦКК). Доповнення до Комплексу заходів від 29 вересня 2015-го передбачає зобов’язання СЦКК забезпечити оперативне реагування у разі, якщо СММ стикається з перешкодами при здійсненні моніторингу й верифікації», — резюмували в ОБСЄ.
Нарощуючи військову присутність на території України, на словах Кремль заперечує свою пряму участь у тому, що відбувається на Донбасі. Згідно з гібридною стратегією головний ініціатор і спонсор агресії продовжує переводити стрілки, вимагаючи від Києва фактично в однобічному порядку виконати Мінські домовленості — провести вибори, амністувати бойовиків і домовлятися з їхніми лідерами. Усіма способами Путін продовжує операцію із вживлення ракової пухлини квазіутворень «ДНР»/«ЛНР» у тіло України. І від того, наскільки йому це вдаватиметься, залежить амплітуда бойових дій у зоні насаджуваного сепаратизму.
При цьому свою агресивну політику щодо України Росія пояснює, використовуючи тільки їй зрозумілі логічні зв’язки. Так, постійний представник РФ при НАТО Олександр Грушко заявив, що Москву турбує перекидання підрозділів Збройних Сил України, які підготували інструктори альянсу, до лінії зіткнення на Донбасі. Про це повідомляють РІА «Новини».
Виходячи з риторики постпреда, у своїх досить креативних інсинуаціях Кремль може договоритися до того, що допомогу натовських інструкторів у підготовці українських військовослужбовців інтерпретує як... присутність НАТО на сході України. А що? Чим ця історія гірша за «розп’ятого хлопчика»?
Різке загострення ситуації в зоні військового конфлікту й новий виток російської агресії щодо України (аж до відкритого наступу) цього літа деякі аналітики прогнозували ще півроку тому. Багато в чому тактика Кремля зараз залежить від стійкості й непохитності наших західних і європейських партнерів у питанні санкцій щодо РФ. А також — у виробленні єдиного плану протидії російському реваншизму, озброєному ядерною кнопкою.
Тим часом переговорний процес формату «Україна—ОБСЕ—Росія» на літній період, схоже, переходить у режим «стенд-бай». «Я гадаю, що до осені мало що може змінитися (у плані переговорів по ситуації на Донбасі). Тому що це хоч і гарячий період, але все-таки літо, відпустки, я маю на увазі, для наших координаторів з ОБСЄ. До вересня таких активних переговорів ми не очікуємо. Хоча на наступному засіданні Тристоронньої контактної групи має відбутися узгодження офіційної лінії розмежування», — сказав в інтерв’ю 5-му каналу представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Сергій Пирожков.
За його словами, на наступному засіданні в Мінську, анонсованому на 13 липня, «має відбутися узгодження офіційної лінії розмежування в зоні конфлікту»...

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.