Перший у нинішньому році тайфун наближається до півдня Японії — про це повідомило Головне метеорологічне управління країни. Спеціалісти оцінюють його як дуже сильний. Зароджений в океанській стихії, поблизу Філіппін, тайфун «Ніпартак» лише за 48 годин перетворився із тропічного шторму зі швидкістю вітру 110 кілометрів на годину на супертайфун із поривами до 240 кілометрів за годину. Причому швидкість і сила його перед зіткненням з островами ще більше посилиться. У зоні ризику опиняються Японія, Тайвань, материковий Китай та Південна Корея.

 

Зараз тайфун рухається на північний захід зі швидкістю 25 кілометрів на годину, тиск в центрі його становить 900 гектопаскалів, а швидкість вітру також у центрі — 60 метрів за секунду. 
Першими під його удари потрапили найпівденніші японські острови Міякоджіма та Ішіґакі, висота хвиль на узбережжі сягала чотирьох метрів.
До п’ятниці тайфун максимально наблизиться до островів архіпелагу Сакішіма. Він принесе із собою сильні зливи та шквалисті вітри, сила яких при поривах може сягати 35 метрів на секунду. Висота океанських хвиль може сягнути 9 метрів.
Під загрозою опиняється і північ Тайваню. На острівній території готуються до «зустрічі»: перевіряють дренажні системи, до суботи на «прикол» поставили поромні переправи між островами, з малих островів вивезли майже три тисячі мешканців. Коли «Ніпартак» досягне Тайваню, очікуються сильні зливи — до 100 мм, а хвилі на узбережжі можуть сягати 13 метрів.
До негоди готується і материковий Китай. Агентство Xіnhua з посиланням на метеорологів попереджає, що уже в п’ятницю штормитиме у східних провінціях Чжедзян та Фудзянь. Тривалі зливи на півдні країни вже призвели до численних жертв: у 26 провінціях загинуло 186 мешканців, зруйновано майже 56 тисяч будинків та евакуйовано півтора мільйона осіб. Тайфун принесе з собою нові зливи і підтоплення.
Нинішнього року сезон тайфунів добряче запізнився. Зазвичай перші тайфуни зароджуються в Тихому океані ще у травні. За останні 65 років у липні тайфуни починалися тільки двічі: 1973 та 1998 рр.. Але тайфун «Ніпартак» знаменував собою ще один рекорд: він завершив найдовший в історії спостережень період без утворення сильних (найменованих) тайфунів. 200 днів (з грудня 2015 року) країни Тихоокеанського регіону прожили без них. Досі рекорд дорівнював 198 днів.
Метеорологи прогнозують, що нинішній сезон тайфунів не буде надто активним: «всього» 19 штормів та 10 тайфунів. А загалом у Тихому океані очікується перехід від феномену Ель-Ніньо (коли теплі води циркулюють на поверхні океану) до Ла-Нінья (коли холодні води піднімаються з глибин океану). І те й інше явище має значний вплив на клімат планети.

Токіо.

 

 

Китай. Пішоходи йдуть затопленою дорогою біля автобусної станції в Ухані, столиці центральної провінції Хубей.

Фото Xіnhua/Укрінформ.