Виступаючи в Подгориці на зустрічі зі студентами столичних вишів прем’єр-міністр Чорногорії Міло Джуканович заявив, що для країни вигідна інтеграція у ЄС і НАТО. Він ще раз закликав Кремль поважати цей вибір.

«Ми стали свідками вельми гострої реакції Росії стосовно розширення НАТО. А зараз її гостра риторика спрямована на зовнішню політику Чорногорії. Найчастіше НАТО розширювався хвилями, групами держав, а зараз тільки наша країна стоїть біля його воріт, тому протидія розширенню Альянсу стала спрямованою протидією чорногорському членству в ньому», — заявив Джуканович.
Прем’єр також зазначив, що через оборонну політику інших глобальних політичних гравців відкрився простір, що Росія «очікувано заповнила у той спосіб, що відповідає російським інтересам, але який не завжди звертається до цінностей тієї політики, прихильниками котрої ми є як частина європейської спільності».
Він засудив анексію Криму і дії Росії на Донбасі. За його словами, вступ країни до НАТО буде гарантією того, що подібний сценарій не вдасться втілити на узбережжі Адріатики. Прагнення Кремля політично підім’яти під себе Чорногорію не увінчалися успіхом, і це дратує політиків, які усілися в ньому.
Прем’єр заявив, що Чорногорія поважає історію російсько-чорногорських відносин, але при цьому має право укладати будь-які вигідні їй політичні, економічні й військові союзи. А інтеграція в Європейський Союз і НАТО позитивно відіб’ється на економічному та політичному житті країни.
Нагадаємо, що Чорногорія запрошена главами МЗС усіх країн Європейського Союзу вступити до НАТО. Після підписання протоколу про вступ Чорногорії в Альянс вона може брати участь у всіх засіданнях НАТО як спостерігач. Коли всі держави НАТО ратифікують протокол про приєднання, Чорногорія стане повноправним 29-м членом Північноатлантичного альянсу. Джуканович вважає, що це відбудеться до середини 2017 року.