Експертна місія Європейського Союзу з проведення оцінки загроз і ризиків ситуації, яка склалася на території державного підприємства «Солотвинський солерудник», відвідала селище солекопів Солотвино в Тячівському районі.

Причина візиту — екологічні, соціальні та економічні наслідки надзвичайної ситуації, що склалася в регіоні протягом останніх років: утворилися величезні провалля ґрунту над колишніми шахтами (на знімку). І солона вода загрожує потрапити в річку Тису, бистриною течії якої пролягає держкордон між Україною і, зокрема, двома державами ЄС — Румунією та Угорщиною; мало того — для кількох угорських регіонів вода з Тиси в засушливе літо чи не єдиний порятунок і для населення, і для потреб господарських та комунальних.
Спеціалісти ЄС спільно з угорськими та румунськими фахівцями, а також представниками Мінприроди, Мінекології, ДСНС, МЗС і наукових установ України оглянули, зокрема, провалля на території солерудника і прилеглих до нього вулиць, будинків, обійсть, повідомили «Голосу України» в облдержадміністрації.
«Наша команда прибула на запрошення урядів України та Угорщини вивчити й оцінити реальну екологічну ситуацію, що склалася на солеруднику і в селищі Солотвино, та визначити подальші спільні дії для її подолання. Ми тісно співпрацюємо з представниками центральної та регіональної влади, які безпосередньо мають приймати рішення щодо розв’язання проблеми. З нами також працюють і угорські експерти та українські науковці», — повідомив керівник групи експертів Єврокомісії Террі Вебб. — За результатами роботи та оцінки ситуації на Закарпатті ми підготуємо звіт і рекомендації для наступного візиту вузько-
профільних спеціалістів та для влади України».
Як повідомляє представник Генерального директорату Європейської комісії Едмундс Акітіс, проблема достатньо глибока та комплексна і водночас потребує негайного вирішення.

Закарпатська область

Фото надане прес-службою ОДА.