Учора Комітет Європарламенту в закордонних справах проголосував за те, щоб рекомендувати якнайшвидше скасувати візові вимоги для українських громадян для короткострокових подорожей Шенгенською зоною.

Як повідомив у своєму Twіtter євродепутат з Польщі Яцек Саріуш-Вольскі, члени комітету більшістю голосів підтримали його доповідь з цього питання. Остаточне рішення Європарламенту, за його словами, очікується восени. Він наголосив, що наша держава зробила великий прогрес на своєму європейському шляху з часу Євромайдану. В повідомленні вказано, що рішення комітету є важливим кроком для надання безвізового режиму Україні та схвалення цього рішення Європейським парламентом восени.
Слід зазначити, що Комітет із закордонних справ є допоміжним, а не профільним з надання безвізового режиму. Головним доповідачем щодо безвізового режиму для України є Комітет з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ. Він ще не ухвалював рішення та не надавав рекомендації Європарламенту стосовно безвізового режиму.
Нагадаємо: в квітні Єврокомісія подала законодавчу ініціативу щодо запровадження безвізового режиму з Україною. Для початку роботи режиму потрібне схвалення цієї ініціативи Європарламентом та Радою ЄС.