Ключові законопроекти, які дадуть змогу стимулювати процеси децентралізації, потрібно якнайшвидше розглянути на профільному комітеті та внести їх на розгляд Верховної Ради. Із таким закликом звернувся віце-прем’єр-міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко.

За його словами, насамперед ідеться про законопроект №4772, який регламентує порядок добровільного приєднання до вже утворених об’єднаних територіальних громад. «Цей законопроект — важливий крок на шляху до усунення перешкод, які виникають під час процесу добровільного об’єднання, тому його можна вважати дуже бажаною ініціативою. Законопроект повністю відповідає міжнародним зобов’язанням України та іншим європейським стандартам», — процитував Г. Зубко висновок спеціального радника уряду України з питань децентралізації від Ради Європи.

Крім того, віце-прем’єр наголошує на необхідності розгляду законопроекту №4647 (про забезпечення державної підтримки добровільного об’єднання територіальних громад), який уже ухвалено в першому читанні, та №4676 (щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об’єднання територіальних громад).

Одними з ключових він також назвав законопроекти про статус і вибори старост сіл та селищ (№4742 та №4091), адже без визначення повноважень та гарантій діяльності старост не можуть розпочати формування повноцінної влади в уже об’єднаних 172 громадах.

«Процеси децентралізації в Україні набирають дедалі більшої ваги. Але нам дуже важливо прискорити процес формування дієвої законодавчої бази, яка дасть змогу об’єднаним територіальним громадам стати сильнішими та реально управляти процесами на своїх територіях. Маємо дати громадам додаткові юридичні і фінансові інструменти. І тоді реформа матиме успіх», — наголосив Г. Зубко.

Водночас Мінрегіонбуд звертає увагу, що 30 зі 159 об’єднаних громад, які цього року отримують державну підтримку на розвиток інфраструктури, досі не подали жодної заявки на використання відповідної субвенції. Перший заступник міністра В’ячеслав Негода повідомив, що найгірша ситуація з поданням заявок у Київській та Рівненській областях, де ще жодна з громад не запропонувала проекти, які можуть реалізовуватися за кошти 
цієї субвенції.

«Ми хочемо, щоб керівництво об’єднаних громад, які досі не надали нам заявок, розуміло, що зволікання неприпустиме. Не можна, щоб кошти, які мали піти на розвиток територій, на швидкі зміни на краще, залишилися невикористаними і повернулися до держбюджету. Люди цього не зрозуміють», — сказав В. Негода.

Тож громадам, які досі не подали жодної заявки або які визначилися ледве на 50 відсотків (Одеська, Полтавська та Хмельницька області), варто поспішати, бо до вже передбачених в бюджеті коштів невдовзі буде додано ще 55 мільйонів євро — рішення про підписання додаткової угоди між урядом України та Європейською комісією було схвалено під час останнього засідання Кабміну.

ДОВІДКОВО

Нагадаємо, що у держбюджеті-2016 на розвиток інфраструктури 159 об’єднаних територіальних громад передбачено субвенцію в розмірі 1 мільярд гривень. На сьогодні до Мінрегіонбуду вже подано 734 проектні заявки від 129 об’єднаних громад вартістю 657 мільйонів гривень. Найкраща ситуація по Вінницькій, Закарпатській, Миколаївській та Івано-Франківській областях, де вже подано 100 відсотків проектних заявок.