Учора Голова Верховної Ради Андрій Парубій провів зустріч із Державним секретарем США Джоном Керрі, під час якої було обговорено низку питань, які стосуються ситуації на сході України, виконання Мінських угод та підтримки з боку США реформ в Україні.

Перед цим із Держсекретарем США зустрівся Президент України. Під час спільного із Джоном Керрі брифінгу П. Порошенко зазначив, що візит Держсекретаря США засвідчив підтримку України з боку США, довіру та ефективну координацію між Києвом та Вашингтоном.

«У контексті протидії безпековим викликам ми відзначили, що США є і залишаються ключовим союзником України на міжнародній арені. Нас об’єднують спільні цінності та розуміння, що цивілізований світ тільки разом може ефективно протистояти спробам дестабілізувати глобальну систему міжнародної безпеки та співробітництва», — наголосив він та повідомив, що під час зустрічі також було обговорено питання надання гарантії безпеки України з боку США в контексті Будапештського меморандуму. «Для українського народу важливо відчувати у протистоянні зі складним зовнішнім викликом, що з нами поруч знаходиться потужний стратегічний партнер», — наголосив глава держави та висловив переконання, що Конгрес та нова адміністрація США і надалі сповідуватимуть принцип наступництва та ефективної підтримки української держави.

За словами П. Порошенка, сьогодні з боку США є повне розуміння того, що Росія та підтримувані нею бойовики несуть виключну відповідальність за пробуксовування мирного процесу на Донбасі. «Ми наголошуємо, що не може бути дієвого врегулювання без забезпечення сталої і всеохоплюючої безпеки. Впевнені, що безпековий компонент є одним з ключових компонентів Мінських домовленостей і ми наполягаємо на його втіленні в життя», -сказав П. Президент.

У свою чергу, Держсекретар США Джон Керрі наголосив на тому, що його країна уважно стежить за ситуацією на сході України та вимагає повного виконання Мінських домовленостей: реального припинення вогню, необмеженого доступу ОБСЄ до усієї території Донбасу, включно з кордоном, звільнення заручників, виведення всіх військових сил та техніки. «Якщо Росія не виконає всі свої зобов’язання з деескалації, тоді санкції залишаються в силі. Те саме стосується Криму», — наголосив він та підкреслив, що з самого початку російського вторгнення в Крим США заявляли, що не визнають російської анексії та що санкції збережуться до повного розв’язання цієї проблеми.

У відповідь Президент подякував Держсекретареві за принципову позицію США у питанні суверенітету, територіальної цілісності України, включно з питанням Криму. «Це позиція держави, яка дійсно відчуває відповідальність за гарантування верховенства принципів та норм міжнародного права», — зазначив П. Порошенко.

За словами глави держави, під час зустрічі йшлося й про україно-американську співпрацю в оборонній сфері. «Допомога США в реформуванні Збройних Сил України, в постачанні спорядження, техніки, спільних навчаннях та тренінгів є дуже важливим етапом в побудові ефективної співпраці та координації в оборонній сфері», — зазначив він.

Джон Керрі також зауважив, що порівняно з його останнім візитом у 2015 році в Україні відбулося чимало позитивних змін. «Українці побачили нову поліцію, яку ми допомагали засновувати, створене Національне антикорупційне бюро, досягнуто більшої прозорості в урядуванні, величезні зрушення в енергетиці, тільки за останні два місяці Верховна Рада ухвалила конституційні поправки, щоб підсилити незалежність судової системи та почати імплементацію реформи державної служби», — сказав він та підкреслив, що для будь-якої країни у будь-який час це величезний порядок денний.

Водночас він вважає, що Україні на шляху демократії належить ще багато зробити і саме це стало лейтмотивом його дискусій з Президентом Петром Порошенком. Зокрема, йшлося про кадрове оновлення Генпрокуратури, судової системи, боротьбу з корупцією, руйнування олігархічного ярма, зміцнення фінансової системи та поліпшення бізнесового клімату в країні.

 

 

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, Державний секретар США Джон Керрі.

 

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (праворуч), Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.