Столична влада продовжує наступ на незаконні архітектурні споруди, що псують зовнішній вигляд міста. Ці атаки відбуваються зі скандалами й руйнуваннями. По суті, дії з ліквідації «шанхайських» конструкцій, які не мають офіційних прав на існування, кияни вітають.

...Ранок понеділка став чорним для власників і персоналу невеликого кафе в умовно українському стилі, що примостилося біля газетних кіосків напроти будівлі «Преса України» на Шулявці (на знімку). Виходячи з метро, громадяни, котрі поспішали на роботу, з побоюваннями поглядали на групу правоохоронців в уніформі й войовничих комунальників у жовтих жилетах, озброєних спецтехнікою. Кафешка-наливайка перетворилася на купу дощок, пластику й скла. На пішохідну зону «виповз» убитий у ході операції холодильник. Парубок із дрилем у руках добивав устаткування безправного об’єкта.

Увечері того само дня на цьому місці картинка не змінилася. Хіба що з неї зникли ті, хто проводив демонтажні роботи, і з’явилися ті, хто намагався з руїн витягти вцілілі речі або розжитися придатними в господарстві будматеріалами. Через кілька днів руїни перестали приваблювати публіку. Втім, ігнорували цю купу сміття й комунальники. Коли верстався номер, жертва МАФіозних розборок київської влади усе ще спочивала на місці загибелі, своїм виглядом «прикрашаючи» улюблене місто.

Ідучи в бій з незаконними малими архітектурними формами, міський голова Віталій Кличко оголосив: МАФи не спотворюватимуть обличчя Києва.

— Столиця не має нагадувати базар! — заявив він. — Тому наша боротьба з незаконними МАФами триває, і ми її виграємо! Київ буде містом скверів і парків! Якщо немає дозволів — винятків бути не може.

Втім, у своїй палкій промові Віталій Кличко не обіцяв вивозити «трупи» з місця бою...

За даними КМДА, торік було демонтовано понад 4200 незаконних МАФів. Нині у столиці майже 11 тисяч різних тимчасових торговельних споруд. З них легальними профільна комісія Київської міськдержадміністрації визнала лише 6500. При цьому міський голова запевнив, що нині демонтаж здійснюється винятково за відсутності дозвільних документів і тільки в правовому полі.

Днями боротьба з МАФа-ми набула особливого резонансу. Це сталося після конфліктного демонтажу деяких із них біля станції метро «Святошин». Серед нелегалів був і магазин відомої кондитерської компанії. До цього протягом літа КП «Київблагоустрій» уже прибрало без особливих ексцесів 121 незаконну тимчасову споруду загальною площею майже чотири тисячі квадратних метрів.

Однак саме на метро «Святошин» виникло протистояння між торговцями й комунальниками. Хоча про цей демонтаж міська влада попереджала ще в січні. А також — нібито передавала власникам споруд приписи, в яких просила добровільно їх прибрати. За словами Дмитра Білоцерковця, востаннє комунальники попереджали про зачистку торговельних точок за кілька днів до знесення.

Водночас у кондитерської корпорації, якій належить фірмовий магазин (його, до речі, теж знесли), це заперечують. Мовляв, про знесення свого об’єкта довідалися вже зі ЗМІ.

— Ми не проти того, щоб Київ був гарним містом, — каже тепер уже колишній працівник одного зі знесених біля метро «Святошин» МАФів Михайло М., — Трудилися разом із дружиною, і тепер в одну мить залишилися без заробітку. Я не знаю, чи одержував хазяїн нашого магазину попередження про знесення. Але міська влада не запропонувала нам ніякої альтернативи з працевлаштування.

Справді — неврегульованих питань у проблемній темі київських МАФів дуже багато. Тому власникам торговельних точок, до яких іще не приїхали бульдозери, варто заздалегідь подбати про свій бізнес і своїх працівників.

Ще 1 червня КП «Київблагоустрій» повністю відкрило доступ до бази незаконних тимчасових споруд, що залишилися в столиці. Усі вони зображені на інтерактивній карті. Подивитися її можна за посиланням: gukbm. kіev. ua/ts

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.