На території Миргородського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів на Полтавщині спорудили ошатну і зручну дерев'яну альтанку. Її поява, за словами директора центру Валентини СІВАЧЕНКО, стала справжнім святом для всіх. Адже тепер діти з особливими потребами і дорослі, які ними опікуються, мають змогу більше часу проводити на свіжому повітрі.

 

При цьому йдеться не стільки про звичайний відпочинок, скільки про реабілітаційні заходи з використанням засобів арт-терапії, корекційного навчання, ігрового спілкування, розвитку дрібної моторики тощо. Надто важливий такий оздоровчий релакс на подвір'ї саме влітку, коли у приміщенні сидіти нікому не хочеться... Водночас альтанка захищає і від палючого сонця, й від дощу. За таких умов, звісно, поліпшується психоемоційний стан дітей, а це також одна зі складових фізичної реабілітації.

 

Не менше важливо й те, що альтанку звели спільно, реалізуючи програму муніципальної підтримки ініціатив громадян. На початку нинішнього року Миргородська міськрада оголосила конкурс пропозицій від земляків. Згідно з його умовами, кожна з ініціативних груп у складі двадцяти осіб могла позмагатися за фінансову підтримку з міського бюджету сумою до 10 тисяч гривень того чи іншого запропонованого нею суспільно корисного проекту. При цьому не менше 10 відсотків його вартості зобов'язувалися співфінансувати ініціатори.

 

Серед інших схвалених і підтриманих міськрадою ідей перемогла та, що згуртувала довкола центру реабілітації дітей-інвалідів небайдужих миргородців, насамперед батьків хлопчиків і дівчаток із особливими потребами. А через кілька місяців її втілили в життя.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України