За матеріалами СБУ суди Луганської області з початку року винесли понад півтора десятка обвинувальних вироків учасникам незаконних збройних формувань, інформаторам терористів, організаторам та активним учасникам сепаратистського референдуму 2014 року. Серед них -- 30-річний житель Лисичанська, який примкнув до банди Мозгового і допомагав російським диверсантам. Поки росіяни мінували міст через Сіверський Донець, молодик вартував поблизу, спостерігаючи за місцевістю. Після визволення Лисичанська певний час переховувався від правоохоронців, але у 2015 році потрапив до рук співпрацівників СБУ. Покаявся, співпрацював зі слідством, докладно розповівши про діяльність російсько-сепаратистських диверсійних груп та НЗФ. Ще один затриманий -- житель міста Гірське -- бойовикам незаконних "козачих" формувань допомагав за власним бажанням. Протягом кількох місяців постачав їм інформацію про місця розташування та дислокації військовослужбовців Збройних Сил України, військової техніки, розміщення фортифікаційних споруд. Ці та інші особи, причетні до діяльності незаконних терористичних угруповань, засуджені до різних термінів покарання -- від двох з половиною до дев'яти років.

 

СБУ нагадує, що надає можливість звільнення від кримінальної відповідальності громадянам, які мають намір добровільно відмовитись від участі в незаконних збройних формуваннях "ЛНР" та "ДНР". Люди, які зрозуміли, що зробили хибний життєвий вибір, і хочуть повернутися на підконтрольну Україні територію, можуть скористатися програмою СБУ "На тебе чекають удома". Якщо перевірка підтвердить, що громадянин не вчинив інших тяжких злочинів, він буде звільнений від покарання та повернеться до мирного життя.

 

З початку дії програми нею скористались 72 особи. Серед них -- 25 уродженців Луганської області. Стосовно 13 з них суди вже винесли постанови про звільнення від кримінальної відповідальності. Інші поки ще чекають на судові рішення.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України