Футбол. Євро-2016. Матч 1/2 фіналу. 7 липня.
Німеччина — Франція. 0:2. Голи: Грізманн, 45+1 (п), 72.
Німеччина: Нойєр, Кімміг, Боатенг (Мустафі, 61), Геведес, Гектор, Джан (Гьотце, 67), Швайнштайгер (Сане, 79), Езіл, Кроос, Дракслер, Мюллер. Тренер — Йоагім Льов.
Франція: Льоріс, Санья, Косцельний, Юмтіті, Евра, Погба, Матюйді, Сіссоко, Грізманн (Кабай, 90+1), Пайє (Канте, 71), Жиру (Жиньяк, 78). Тренер — Дідьє Дешам.
Рефері — Нікола Ріццолі (Італія).
Марсель. «Велодром». 64 078 глядачів. 27 градусів.
Тепер нам відомі дві найсильніші нині збірні Старого Світу. Ними виявилися Португалія і Франція. Господарі турніру зуміли зупинити німецьку «машину», в якої були деякі проблеми у складі. Але що вже тепер говорити про це? Адже збірна Німеччини — чинний чемпіон світу і головний фаворит Євро-2016 — залишила Францію.

***

Французи чудово підготувалися і налаштувалися на важке протистояння. У важливій ситуації безперечний герой матчу Антуан Грізманн упевнено реалізував пенальті. А потім повівся холоднокровно і закріпив успіх своєї команди, вразивши ще раз ціль уже з гри. Тепер можна навіть не сумніватися, що Грізманн стане кращим бомбардиром турніру (на його рахунку вже 6 м’ячів). Адже португальцеві Кріштіану Роналду, щоб наздогнати француза в фіналі, треба забити щонайменше три голи.
Дехто прогнозував саме такий головний матч за титул кращої команди Євро-2016. Португальці та французи, либонь, найбільш гідні цього. Звичайно, щодо перших є певні запитання. Адже скільки в них було нічийних результатів, однак вони виявили характер. А господарі чемпіонату що далі рухалися турніром, то більше розганялися.

***

Хоча наставник німців Йоагім Льов був надто засмучений результатом, але наголосив, що дуже задоволений грою підопічних на турнірі й у цьому матчі зокрема. За його словами, в Марселі бундестім зіграла краще від суперника. І, знаєте, з цим можна частково погодитися. Адже якщо, приміром, подивитися на статистику передач, то німці за перший тайм зробили їх більше (319), ніж їхній суперник протягом усієї зустрічі (250). Але не передачі визначають переможця, а тільки забиті м’ячі. Німеччина не влучила жодного разу.
— Бувають дні, коли все просто валиться з рук, — відзначив пан Льов. — Додам, що по нашій команді вдарили втрати ключових гравців перед матчем і під час зустрічі — як у випадку з Жеромом Боатенгом. У нас була прекрасна команда на цьому турнірі. Попри виліт, ми не повинні надто засмучуватися. Адже залишаємося силою, з якою варто рахуватися...

***

Зрозуміло, що тренер збірної Франції Дідьє Дешам перебував у доброму гуморі.
— Я брав участь у фіналах як гравець, — розповів він журналістам. — Тепер уже як тренер дуже пишаюся своїми футболістами. Зрозуміло, я щасливий персонально, однак головна заслуга належить гравцям. Для мене найбільшим приводом для гордості була можливість носити футболку збірної. Для гравця не може бути більшої честі. Можливо, не для всіх футболістів це так, але тепер вони добре знають, що можуть подарувати людям, надягаючи цю футболку.
У нас не було легких матчів. Німеччина — найсильніша команда, з якою ми зустрічалися на турнірі. Але ми зробили те, що нам було потрібно. Наш воротар Уго Льоріс зіграв просто чудово, він був ключовою фігурою. Гравці збірної Німеччини дуже технічні, відмінно пересуваються з м’ячем, і навіть без низки важливих виконавців у німців дуже досвідчена команда. А от у нашому складі грало кілька футболістів, котрі в активі мали лише кілька матчів за збірну. Та вони зіграли на повну потужність. Тому дуже радий цьому як тренер.
Скажу окремо про Грізманна. Антуан — чудовий футболіст, і знову довів це своєю грою. Він дуже старався. Сьогодні він і Олів’є Жиру прекрасно відпрацьовували в обороні, що робило нашу гру компактною. Грізманн — дуже важливий виконавець, і не тільки для нас. Увесь сезон він був таким і для мадридського «Атлетико». На Євро він забиває м’ячі, робить передачі й заражає інших своєю гарною грою.
До фіналу залишається обмаль часу. Тому повинні встигнути насолодитися цією перемогою. Це важливий крок уперед, але найважливіший маємо зробити в неділю. Зробимо все можливе, щоб підійти до того матчу в оптимальних кондиціях...

 

 

Головний диригент французької звитяги Дідьє Дешам.

 

 

Лідер бомбардирських перегонів Антуан Грізманн.

 

 

Французька радість.

 

 

Бастіан Швайнштайгер (ліворуч) і Томас Мюллер, либонь, говорять уже про майбутні події.

Фото uefa.com.