У Тернополі, коли реальністю стало шалене підвищення тарифів на тепло та інші енергоносії, до програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду міста долучається дедалі більше будинків. Вона, зокрема, передбачає утеплення фасадів, заміну вікон у місцях загального користування, встановлення індивідуальних теплових пунктів тощо. Споживання енергоносіїв скорочується щонайменше на чверть.

Програма пропонує досить вигідні умови: 70 відсотків витрат на утеплення покриває міський бюджет, 30 відсотків — забезпечують мешканці будинків. Практика свідчить, що їхні витрати окупляться за один опалювальний сезон. Ініціативу виявляють переважно будинки, де є ОСББ.
Нині у роботі кілька проектів з утеплення. Міська влада просить мешканців бути активнішими, передбачаючи, що з отриманням нових платіжок охочих утеплятися стане більше, однак восени зробити це через погодні умови складніше.
Завдяки впровадженню енергоефективних заходів з початку цього року область зекономила понад 2,5 млн. куб. метрів природного газу та 1,2 млн. кВт/год. електроенергії. До переліку інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів Фонду регіонального розвитку, цього року внесено понад 20 енергоефективних проектів на загальну суму 18,7 млн. грн. Ще понад тринадцять мільйонів гривень буде освоєно під час переведення котелень на альтернативні види палива та часткової санації будівель бюджетної сфери у рамках проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».
Щодо перспектив, то зацікавленість енергоощадними розробками, представленими на Міжнародному інвестиційному форумі, що відбувся у травні, виявили інвестори з Литви, Словаччини, Словенії та Польщі. Зокрема, литовці готові реалізувати розробки науковців Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка щодо створення біотеплогенераторів різних потужностей, долучитися до створення техноцентру з енергоефективності та енергозбереження.

Тернопільська область.