В Україні практично кожна десята дитина з’являється на світ раніше призначеного строку. Столичний перинатальний центр, створений чотири роки тому, успішно вирішує цю проблему, виходжуючи таких малят.

— Надання допомоги жінкам при передчасних пологах і малятам, які народилися раніше строку, — наша спеціалізація, — каже заступник головного лікаря з дитинства й пологової допомоги перинатального центру Олена Барановська. — Найменше немовлятко, що з’явилося в нас на світ, важило всього 580 грамів. Щорічно ми приймаємо близько шести тисяч пологів, з них 11% передчасні. Тісно співпрацюємо з київським центром дитячої кардіології й кардіохірургії, тим самим забезпечуючи результативні показники з перших днів життя малюка з вродженою вадою серця. Наші «ранні пташки» перебувають у стаціонарі до трьох місяців, поки не наберуть потрібні два-два з половиною кілограми. Помітно збільшився вік мам. З бурхливим розвитком нашого суспільства молоді жінки дедалі частіше відкладають своє материнство. Тому часто першу дитину народжують після тридцяти років.

...Заходимо у відділення інтенсивної терапії. Воно оснащене унікальними апаратами для тривалої штучної вентиляції легенів і моніторингу життєво важливих функцій організму. Біля кожного інкубатора сидить мама. Ось дві дівчинки-близнючки, які народилися з вагою 1200 і 1010 грамів (на знімку). На них чекає тривале виходжування, поки не зміцніють. Часто таких діток вкладають мамі на груди (метод «Кенгуру»), щоб вони почувалися з нею єдиним цілим. Дозволяють із ними розмовляти, співати їм колискові. Звичайно, у мами в такій ситуації виникає страх невідомого. Тоді підключається психолог. Самі жінки кажуть — дуже допомагає. Другий етап — відділення виходжування недоношених дітей. Тут мама з малям перебувають в індивідуальній палаті.
Регулярно проходять заняття в «Школі батьків», тут пояснюють, як правильно доглядати, як годувати маля. Практикуються «Відкриті розмови» за участю лікарів і майбутніх мам. А на «День малюка» запрошують батьків із дітьми, що одержали путівку в життя в перинатальному центрі.
Враховуючи тривале перебування дітей з масою тіла до 1000 г у ВІТН і розширення хірургічної активності серед глибоко недоношених немовлят, виникла необхідність у підвищенні кількості реанімаційних місць. Модернізація кисневої й повітряної систем зі збільшенням кисневих і повітряних точок призначена для надання різнобічної висококваліфікованої медичної допомоги в повному обсязі.

 

 

Заступник головного лікаря з дитинства Олена Барановська (праворуч) та дитячий лікар відділення інтенсивної терапії новонароджених Марина Гошук.

Фото автора.