На березі ріки Красна в місті Кремінна вперше проведено обласний Фестиваль української народної іграшки й ігор, приурочений до Івана Купала. Він зібрав майже тисячу учасників, які приїхали із усіх районів української частини області. Кожний бажаючий міг взяти участь у майстер-класах з виготовлення ляльок-мотанок і в’язаної іграшки, ляльки-травниці й глиняної іграшки, пальчикової іграшки, петриківського розпису й плетіння вінків.

Для дітей працювали п’ять ігрових майданчиків. Організатори свята підготували для них обрядові, хороводні народні ігри, театралізовані та сюжетні програми, ігри-забави й ігри-атракціони.
За традицією свята було запалено величезне багаття, навколо якого почало розвиватися видовищне дійство: обрядовий хоровод навколо вогню, спалювання Марени.
«Це свято покликане з’єднати минуле та майбутнє в єдину духовну скарбницю. Ми його проводимо для відродження, розвитку й збереження української народної культури», — сказав керівник Луганської ВГА Юрій Гарбуз, який був присутній на фестивалі.

Луганська область.

 

 

 

На знімку: фрагменти свята.

Фото Романа МАМЕДОВА.