Хорватія вирішила продати 10 із 1185 островів в Адріатичному морі, що належать їй, повідомляють ЗМІ країни. Для заможних любителів романтики й тиші ціна цілком прийнятна — від 130 тисяч до 6 мільйонів євро. Все залежить від близькості до материка й розміру острова. Найменший клаптик суши має площу 5 000 квадратних метрів.

Але тут можна побудувати дачу для приємного відпочинку чи готель для елітних і грошовитих туристів. Щоправда, потенційних покупців відлякує те, що всі острівні пляжі залишаються у власності держави й новий власник повинен укладати договір про оренду. А коштує таке задоволення дуже дорого. До того ж хазяїн острова не може заборонити бажаючим засмагати на них, як це зробив російський мільярдер Дмитро Риболовлєв, котрий придбав за 100 мільйонів доларів 2 грецькі острова, що раніше належали відомому магнату Аристотелю Онассісу.
От чому острів Малі-Космач, розташований поблизу курортного міста Дубровник, виставлявся на продаж кілька разів, і ціна завжди знижувалася. Зараз влада пропонує його купити за 1,5 мільйона євро. Три клаптики суші — Таян, Црквіна й Космеч, що входять до складу Елафітських островів, — коштують ще дешевше. Відповідно 750, 850 і 130 тисяч євро. Що значно дешевше, ніж квадратний метр житла в будь-якому місті. Острівний квадратний метр обійдеться лише в 5 євро.
Зараз торги ведуться навколо невеликих островів Оруда й Палакол. За них влада Хорватії має намір одержати не менше 5,8 мільйона євро. На Оруді, площа якого 36 гектарів, є невеличкий будиночок, стара церква, маслинові плантації і навіть свердловини із прісною водою. На острові Палакол, площа якого становить 4 гектари, залишилися руїни візантійської фортеці, яку можна відреставрувати і цим приваблювати туристів. Але нове будівництво на цих островах вести не дозволяється. От і немає покупців.
Ріелтори вважають, що ціни на заповідні острови падатимуть, якщо не змінять умови володіння ними — тобто дозволять зведення нових будівель і заборонять відвідування їх туристами.