Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявляє, що, незважаючи на політичне напруження, яке є в країні через російську агресію, український парламент не просто працює, а й ухвалює революційні рішення, необхідні для здійснення реформ у нашій країні. Про це він сказав під час зустрічі з Державним секретарем США Джоном Керрі, яка відбулась у четвер.

Він повідомив, що недавно Верховна Рада України прийняла рішення про реформу судової системи, що «є системним і революційним перетворенням в українських судах для подолання корупції». Також ухвалено закони щодо розвитку співпраці з МВФ та «пакет законів для подолання такого зла, як корупція».

А. Парубій зазначив, що «все це відбувається в час, коли путінська влада здійснює агресію проти України». Водночас він повідомив, що є інформація про можливу активізацію дій окупаційної армії в найближчий період: «Є інформація про готовність як до активізації дій агресора на фронті, так і до дестабілізації всередині нашої країни». «Ми не допустимо дестабілізації ситуації всередині країни і дуже розраховуємо на те, що наші стратегічні партнери допоможуть нам зупинити окупаційні війська, і ми й надалі матимемо надійного стратегічного партнера — Сполучені Штати Америки», — сказав А. Парубій.

Глава українського парламенту подякував Державному секретарю США за допомогу Українській державі в найтяжчі для неї часи, при цьому він запевнив, що «Україна йде шляхом реформ і її ніщо не зупинить».

Своєю чергою Держсекретар США засвідчив підтримку України з боку Сполучених Штатів Америки і закликав українську сторону й далі реформувати країну. «Ми схвально оцінюємо реформи, які вдалося здійснити», — сказав він, відзначивши те, що Україна «вийшла з-під впливу Росії і тепер повинна працювати над зміцненням верховенства права, розвитку правосуддя, судової системи».

Дж. Керрі наголосив на необхідності посилювати роботу щодо виконання Мінських угод. «Не можна марнувати час, а потрібно спільно працювати на виконання Мінських угод», — сказав він. Дж. Керрі висловився за необхідність припинення вогню, розблокування кордону, запевнивши водночас, що Сполучені Штати готові підтримати зусилля української влади у виконанні Мінських домовленостей.

Під час зустрічі сторони обговорили ситуацію на Донбасі, яка склалась там через російську агресію проти України. У цьому контексті А. Парубій зазначив, що підтримка в питанні безпеки, зокрема, допомога в наданні летального озброєння так само важлива для України, як і економічна підтримка. Дж. Керрі повідомив, що «у напрямі такої допомоги Україні працюють п’ять країн». «Ми оцінимо потреби з точки зору посилення обороноздатності України, в постачанні техніки та іншої допомоги», — сказав він.

Дж. Керрі відзначив проведення в Україні серйозних антикорупційних заходів, руйнування олігархії, зміцнення банківської системи. «Реформи допоможуть вам завести в країну інвестиції», — наголосив він і додав, що «вже спостерігається певне зростання економіки, і люди в такий спосіб побачать реформи, рух країни», — підкреслив Дж. Керрі.

Сторони висловили сподівання на подальший розвиток співпраці в різних сферах, зокрема в оборонній та економічній.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.