«Діалоги з питань парламентської етики» — робоча зустріч з такою назвою відбулася вчора у стінах нашого законодавчого органу. «Питання етики важливе для українського парламентаризму, для функціонування та реформи Верховної Ради, — наголосив глава парламенту Андрій Парубій, відкриваючи зібрання. — Особливо в умовах ще слабо розвинутої політичної культури в Україні». За його словами, в рекомендаціях до реформування законодавчого органу є чимало надважливих і першочергових завдань. «Але не хочу применшувати значення, а навпаки наголошую на важливості унормування етичних стандартів та можливої розроби кодексу парламентської етики» — підкреслив А. Парубій. Останній досвід Верховної Ради показує, що цей досвід нам дуже на часі, сказав він.

Водночас Голова Верховної Ради звернув увагу: багато хто, посилаючись на ці питання, свідомо обмежує їх лише врегулюванням поведінки в стінах сесійної зали. Це справді важливо для іміджу органу влади, але визначення та регулювання парламентської етики включає ширше коло питань, серед яких і конфлікт інтересів, і прихований лобізм, і прозорість депутатських пільг та виплат, декларування статків тощо. У рамках системи міжнародних домовленостей перед Україною стоїть низка зобов’язань, наголосив А. Парубій. Зокрема, Брюссельська декларація Парламентської асамблеї ОБСЄ спонукає до розробки та публікації стандартів етики. «Але, я вважаю, нам насамперед необхідно попрацювати над розробкою етичних стандартів як важливого інструменту підвищення громадянської довіри та підтримки, механізму, що пов’язує між собою етичні стандарти і антикорупційні заходи», — зауважив він.

Очільник парламенту зачепив питання низької довіри населення до Верховної Ради. «Ми маємо працювати над цим, над зміною політичної культури діалогу та прозорості, зокрема, і з допомогою розробки кодексу етичної поведінки», — сказав він. Політичні скандали можуть відчутно зашкодити суспільному сприйняттю легітимних демократичних інституцій. У багатьох країнах саме скандали призвели до реформ парламентських стандартів.

На міжнародному сайті, який демонструє відео бійок в різних парламентах, Україна посідає перше місце, наголосив А. Парубій. Але до подій на Майдані багато протистоянь у залі не були з’ясуванням відносин. На думку Голови Верховної Ради, це була боротьба за існування Української держави. Так було, коли приймалися Харківські угоди чи намагалися знищити українську мову — коли йшлося про фундаментальні речі, які виходили далеко за рамки парламентаризму і стосувалися самого факту існування держави. Але сьогодні ситуація інша, переконаний він. Адже більш як три сотні депутатів публічно кажуть про свою європейську спрямованість, і це дає підстави казати про іншу систему культури в нашому парламенті.

А. Парубій нагадав, що у вівторок народні депутати почали тиждень із надання згоди на притягнення до відповідальності народного депутата Онищенка. «Це засвідчило, що парламент має достатній потенціал і потугу, щоб відповідати на виклики, — сказав він. — Але вже за годину після голосування за це рішення робота спинилася. Чи може бути такий спосіб методом роботи парламенту, чи прийнятний такий механізм прийняття ключових рішень?» Очільник законодавчого органу повідомив, що для врегулювання ситуації в парламенті переговори йшли безперервно майже дві доби. Деякі фракції під час перемовин показали величезну здатність до компромісу, повідомив А. Парубій. Проте народні депутати зустрілися також із неготовністю йти на компроміс і бажанням вирішити питання тут і зараз. «Коли йде мова ультиматумів, парламентаризму важко існувати як інструменту», — сказав він, наголосивши, що в нас це питання виходить і на вищий рівень — на рівень безпеки.

Голова місії Європейського парламенту з оцінки потреб Верховної Ради, колишній Президент Європарламенту Пет Кокс подякував Голові Верховної Ради Андрію Парубію за його позицію, підкресливши, що успішність проекту залежить передусім від того, що «найвище керівництво парламенту представлене через вас». Щоб врегулювати проблеми, які виникають у парламенті, народні депутати мають особисто нести відповідальність, сказав він. П. Кокс також подякував представникам громадянського суспільства, від якого можна отримати багато інформації. У такому діалозі між керівництвом парламенту, законотворцями, громадськістю та з допомогою міжнародних фахівців можна сподіватися на справжній прогрес.

 

 

Голова Місії Європейського парламенту з оцінки потреб Верховної Ради України Пет Кокс, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.