Цей 200-літровий самовар, створили в товаристві з обмеженою відповідальністю "АРМ-ЕКО" (м. Рівне) для масових заходів. Він частував ароматним чаєм учасників масових заходів у Пересопниці Рівненського району -- батьківщині української Першокниги, на знаменитих "Козацьких могилах" у Пляшевій Радивилівського району, в Рівному на "Музейних гостинах", де збираються сотні майстрів народного ремесла...

 

Самовар вражає своєю величиною -- 200-літровим об'ємом і майже триметровою висотою, враховуючи витяжну трубу. Майстри під час виготовлення велета використали традиційні оригінальні старовинні форми. Зробили на ньому напис із символічною козацькою клятвою: "Богу -- душа, життя -- Україні, а честь -- для себе".

 

Смак чаю із такого самовара неперевершений, оскільки в нього додають різноманітні трав'яні, медові присмаки. Зазвичай закипає цей самовар на дровах за півгодини. А збирає люд довкола себе ще швидше -- насамперед завдяки своїй незвичності й красі.

 

Здавалося б, цей витвір міг би претендувати на занесення до Книги рекордів України. Принаймні за величиною. Утім, тут його перевершив самовар, створений десять років тому на заводі "НТЦ-Запоріжжя" на замовлення Південної залізниці. Він об'ємом 360 літрів, встановлений у чайному павільйоні залізничного вокзалу Харкова, за день обслуговує до десяти тисяч людей. Зате рівненський самовар здатен конкурувати з харківським за мобільністю.

 

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.

 

Рівненська область.

 

Голос України