Футбол. Євро-2016. Фінальний матч. 10 липня.
Португалія — Франція. 1:0. Гол: Едер, 109.
Португалія: Патрісіу, Седрік, Пепе, Фонте, Геррейру, Карвалью, Саншеш (Едер, 79), Сілва (Моутінью, 66), Маріу, Нані, Роналду (Куарежма, 25). Тренер — Фернанду Сантуш.
Франція: Льоріс, Санья, Косцельний, Юмтіті, Евра, Сіссоко (Мартіаль, 110), Погба, Матюйді, Пайє (Коман, 58), Грізманн, Жиру (Жиньяк, 78). Тренер — Дідьє Дешам.
Рефері — Марк Клаттенбург (Англія).
Сен-Дені. «Стад-де-Франс». 75 868 глядачів. 25 градусів.

***

Португалія — новий чемпіон Європи! І це історія про те, як терпіння, мужність, тактична майстерність допомогли подолати сильніших суперників. А ще у вирішальний момент вигравати без свого визнаного лідера, котрий через травму залишив бойові лави. Битися в додаткових таймах, бути вкрай зібраними під час виконання серій пенальті. І неодмінно брати гору.
Напередодні фіналу португальцям давали мало шансів проти господарів турніру. Однак тим-то й прекрасна гра номер один у світі, що вона дарує непередбачені повороти подій. За це їй і віддають серця мільйони людей.
Хоча, якби перед стартом баталій у Франції хтось зарахував Португалію до фаворитів, це не викликало б нерозуміння. Адже ця команда на чемпіонатах Європи просувалася далеко. А 12 років тому на турнірі у своїй країні стала срібним призером. Нарешті, в складі цієї команди виступає світова мегазірка Кріштіану Роналду.
Якщо подивитися з другого боку, то підопічні Фернанду Сантуша після групового турніру мали досить непереконливий вигляд, не здобувши жодної перемоги. І до плей-оф зі скрипом вийшли з третього місця.
Однак на цьому етапі змагання португальці досить помітно перебудувалися. Вони показали себе колективом, котрий здатний терпіти і переконливо вести гострі контрдії. Завдяки цьому вони переграли по черзі хорватів, поляків і збірну Вельсу. І з кожним матчем додавали, діяли впевненіше.
І Франція починала домашнє Євро так собі. Лише на останніх хвилинах вона вирвала перемоги в аутсайдерів — румунів та албанців, потім зіграла внічию зі Швейцарією. Однак і французи набирали обертів на марші. І вже на другій стадії вони перетворилися на потужну силу. Спочатку зламали опір непоступливих ірландців, потім переконливо обіграли Ісландію — команду-несподіванку. Нарешті, підопічні Дідьє Дешама по-справжньому класно зіграли проти елітних німців.
І от фінал. Уже на 7-й хвилині для піренейців стався дуже неприємний епізод. Пайє жорстко зупинив Роналду. Щоправда, уже через кілька хвилин той повернувся в гру. Але не надовго і змушений був на ношах залишити поле остаточно. Удар Пайє виявився фатальним. Дивно, що за нього рефері не показав французу навіть жовтої картки.
Але і без свого лідера португальці діяли напрочуд зібрано, втрата помітно згуртувала їх. У гострому протистоянні минув основний час. А в другому додатковому таймі Португалія таки дочекалася свого шансу. Переможний удар вийшов в Едера, котрий звільнився від опіки й хльостко і точно пробив з метрів двадцяти у лівий нижній кут воріт.
І в цьому була своя логіка, бо французи на той момент явно втомилися. Натомість їхні опоненти були жвавіші. А відсутність Роналду змусила його партнерів діяти колективно. Господарі мали десять хвилин на порятунок. Зрозуміло, що вони кинулися вперед. Але сил у них було вже замало.
Цікаво, що в той момент Кріштіану Роналду керував командою з технічної зони. І навіть активніше, ніж Фернанду Сантуш. Його команда вистояла і вперше в своїй історії здобула великий титул. А заслуга Роналду в тому досягненні дуже вагома.
Щодо збірної Франції, котра заслуговує на слова похвали, то вона дуже молода і перспективна команда. І їй цілком до снаги успіх на ЧС-2018...

 

 

Едер забив переможний гол.

 

 

Чемпіон Європи-2016 збірна Португалії.

 

 

Француз Грізманн — володар «Золотої бутси», найкращий бомбардир Євро-2016 (6 м’ячів).

Фото uefa.com.