Коли десь з’являється корисний досвід, їдуть туди, щоб його перейняти. Однак можна зробити й по-іншому: запросити колег у гості, аби ті порадили, як не «набити гуль». Саме так зробили на Сумщині.

Тут провели Перший регіональний форум місцевого самоврядування «Досвід реформ», у якому взяли участь майже 500 осіб, причетних до процесу децентралізації влади та створення об’єднаних територіальних громад. Серед них — народні депутати України, представники Міністерства регіонального розвитку, науковці та експерти. Найбільше було депутатів та керівників місцевих рад із Сумської, Харківської, Дніпропетровської, Чернігівської і Полтавської областей.

На місцях видніше

Тоді як в Україні вже створено 173 об’єднані територіальні громади, на Чернігівщині — 5, на Полтавщині — 17, а на Сумщині — поки що лише одна. Відтак сусідам було про що розповісти сумчанам. Керівники новостворених адміністративно-територіальних одиниць переконували колег, що альтернативи об’єднанню немає, причому що раніше це зробиш, то більше виграєш. У тому числі, й мільйонів гривень.

Голова Сумської обласної ради Семен Салатенко висловив переконання, що форум місцевого самоврядування стане на Слобожанщині постійним, бо спільних проблем у територій чимало. Скажімо, збереження системи професійно-технічної освіти. Проблему її фінансування перекладають на місцеві бюджети, але питання ліцензування, кадрової політики в галузі та право розпоряджатися її майном центральна влада залишила чомусь за собою. Або використання коштів Мінрегіонбуду: саме в регіонах, наголосив С. Салатенко, краще знають, які проекти місцевих територіальних громад треба профінансувати в першу чергу, а від яких відмовитись взагалі.

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький розповів про реалізацію кількох важливих програм, що стало можливим завдяки створенню об’єднаних територіальних громад. Зокрема, на Полтавщині втілили в життя проект «Сміттєва революція»: об’єднали фінансові ресурси та придбали сучасну техніку для вивезення побутових відходів. В інших селах побачили інший пріоритет. Там купили пожежний автомобіль, причому громади скинулись лише по 10 тис. грн., а решту профінансував німецький фонд.

Бракує... центру

Депутат Харківської обласної ради Микола Титов вважає, що децентралізація проходить в Україні хаотично, державні структури не бачать перспективи і не узгоджують своїх дій. Територіальні громади об’єднуються по-своєму, а органи прокуратури, Пенсійного фонду, Фіскальної служби та інших структур — по-своєму. Тому центр об’єднаної територіальної громади може знаходитися в одному населеному пункті, а офіс оптимізованої державної служби — в іншому. Координатор сумської громадської організації «Майдан» Юрій Тищук переконаний, що нинішні обласні чи районні ради, розпоряджаючись майном територіальних громад, не є представниками цих громад, бо насправді захищають інтереси своїх політичних партій. На жаль, децентралізація цієї проблеми не вирішує. Відомий у регіоні експерт Марк Берфман, котрий із 1999 по 2006 роки був головою Сумської обласної ради, вважає, що запровадження інституту префектів створить дуалізм у владі. Бо що робитимуть виконкоми рад, якщо, згідно зі статтею 118 запропонованих змін до Конституції, префект очолюватиме в регіоні виконавчу владу?

Відомий експерт з питань місцевого самоврядування Юрій Ганущак, якого називають «батьком» адміністративно-територіальної реформи, розповів: у травні цього року п’ять обласних рад України звернулися до Кабінету Міністрів із вимогою укласти угоди про розподіл повноважень. Буквально через дві години російські телеканали показали сюжет під заголовком «Регіони вимагають автономії». Тож префект для того і потрібен, аби не виникало подібних ситуацій. Виконкоми рад робитимуть те, що належить до компетенції місцевих органів влади, а «парафія» префектів — проблеми загальнодержавного масштабу.

Ю. Ганущак наголосив, що децентралізація і об’єднання маленьких громад у великі — невідворотний процес, уникнути якого нікому не вдасться. Тож краще це зрозуміти вчасно, ніж запізнитись назавжди. Майбутнє буде лише в тих адміністративних утворень, що об’єднають не менше п’яти тисяч чоловік населення та мінімум 200 квадратних кілометрів території.

Сумська область.

 

 

 

На знімку: колеги і сусіди — голова Сумської обласної ради Семен Салатенко (ліворуч) і голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

Фото з офіційного сайту Сумської облради.