Луганщина сьогодні потерпає від лісових пожеж, проте начальник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Луганській області Ігор Савельєв ситуацію не драматизує. На сьогодні в лісовій зоні зафіксовано понад тридцять пожеж, однак це менше, ніж за такий період у минулому році. Бентежить те, що варто очікувати вже завтра, адже за прогнозами, з 13 липня температура підвищиться до 35 градусів і при цьому — ані краплі дощу.

«З огляду на те, що Луганщина є піщаною зоною, то 35 градусів — це вже п’ята ступінь небезпеки», — наголосив Ігор Савельєв. За його словами, Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області розроблено план профілактичних заходів щодо попередження лісових пожеж. Це й прополювання лісової зони, обробка узбіч, робота з місцевим населенням. Та все-таки великою перешкодою були і є наслідки бойових дій. Адже у лісі досі заміновано дороги, а після обстрілів залишилося багато пожежонебезпечних предметів. Це впливає на тактику роботи під час боротьби з вогнем.
Крім того, процес профілактики та гасіння пожеж ускладнюється ще й тим, що спецобладнання вже зносилося, пожежні рукави, обприскувачі стали повністю непридатними для роботи. Багато інвентарю було знищено за час бойових дій у районі Станиці Луганської та Трьохізбенки.
До слова, Трьохізбенка нині є найпроблемнішим місцем. У зв’язку з цим, цьогоріч за розпорядженням керівника ВЦА, до району Трьохізбенки передислокували пожежну частину, і на базі туберкульозного диспансеру сьогодні створюється окремий пост пожежної охорони.

Луганська область.