У Головному управлінні Національної поліції в Луганській області в роботі нині перебуває 5 600 кримінальних проваджень, при цьому значна частина заяв надійшла з непідконтрольної території. Здебільшого йдеться про викрадення автотранспорту, злочини проти особистості, крадіжки. Причому в.о. начальника кримінальної поліції Віталій Тарасов акцентує увагу на тому, що кількість звернень громадян з окупованої частини області поступово збільшується. Якщо ще на початку 2015-го заяви щодо викрадення становили лише 10% від загальної кількості звернень громадян у поліцію, то нині ця цифра зросла вп’ятеро. В поліції вважають, що цей показник насамперед свідчить про недовіру громадян, змушених проживати в «ЛНР», «правоохоронним органам» цієї недореспубліки і показує зростання авторитету української поліції серед населення окупованих територій. Отже, успіх у розкритті таких злочинів є.
Водночас правоохоронці говорять про значні проблеми в досудовому процесі. Неможливо провести на місці відтворення ситуації (слідчий експеримент) і опитування свідків, а в окремих випадках потерпілі не можуть приїхати на підконтрольну Україні територію. Щоправда, можна опитати свідка по «Скайпу» чи скористатися електронною перепискою. Співробітники слідчого управління досить часто вдаються до такого методу. Свої небажані корективи вносить воєнна ситуація на Донбасі. За словами заступника начальника слідчого управління ГУ НП України в Луганській області Миколи Шевердіна, у населення накопичилося чимало зброї і боєприпасів, які може бути використано під час вчинення злочинів.
Віталій Тарасов визнає той факт, що перевірки на блокпостах Національної поліції стали ретельнішими, особливо людей, які прибувають до нас з окупованої території. «Але це пояснюється не тим, що у такий спосіб ми хочемо принизити людину, — каже Тарасов. — Передусім це робиться задля безпеки людей. Адже серед тих, хто перетинає лінію розмежування, можуть бути й злочинці, які є в наших списках».
До речі, оперативним шляхом поліція отримала досить широкі списки членів сепаратистської організації «Мир Луганщины». Але після перевірок на блокпостах виявилося, що 80% фігурантів навіть уявлення не мають про таку організацію, а 20% зізналися, що справді є її членами, але потрапили туди примусово.

Луганська область.