Триває ескалація ситуації на сході нашої країни. Спостерігається активізація проросійських збройних формувань по всій лінії фронту. За минулу добу (дані на 11.07) ворог 94 рази відкривав вогонь по позиціях підрозділів наших сил, повідомляє прес-центр штабу АТО. Найбільше «випадів» супротивника зафіксовано на донецькому напрямку.

У ніч на понеділок біля Троїцького Луганської області українські військові відбили наступ ворожої диверсійно-розвідувальної групи й узяли в полон трьох бойовиків, один з яких загинув від вогнепального поранення. А вчора вранці терористи з гранатометів різних типів і стрілецької зброї обстріляли житловий масив у Станиці Луганській, інформує прес-служба Луганської ОблВЦА. У результаті влучання один житловий будинок знищено. Українські військовослужбовці були вимушені відкрити вогонь.
Неспокійно було й на маріупольському напрямку. У секторі «М» супротивник майже тридцять разів за добу лупив по розташуваннях ЗСУ, наші бійці 12 разів відкривали вогонь у відповідь.
Тим часом російські найманці не припиняють одержувати допомогу з території сусідньої держави. «Через Єнакієве й Макіївку продовжує підходити посилення для 3-ї омсбр («Горлівський гарнізон» супротивника) — фіксувалася автоколона до 15 одиниць автотранспорту (переважно тентовані «Урали»), 5 одиниць БТР-70/80 і два УАЗ-469 із партією боєприпасів для великокаліберного снайперського озброєння», — повідомляє координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук. Крім того, за його словами, зафіксовано дві групи бронетехніки у напрямку на Горлівку — усього чотири одиниці МТ-ЛБ, кілька БМП-2, п’ять БТР-80 і дві БРДМ-2.
Загострення ситуації в зоні АТО експерти пов’язують і з самітом НАТО, який 8-9 липня проходив у Варшаві. Мовляв, у такий спосіб головний спонсор і ініціатор конфлікту на Донбасі заявляє про свою силу й хоче змусити своїх світових опонентів зважати на його думку й інтереси. Гуркоти грому російських гармат докотилися до Альянсу. Так, Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг висловив стурбованість збільшенням кількості випадків порушення режиму припинення вогню на Донбасі. Але хоча Москва й контрольовані нею бойовики грубо порушують Мінські домовленості, риторика західних партнерів залишається незмінною: альтернативи угодам, досягнутим у форматі «Україна—ОБСЕ—Росія», у вирішенні конфлікту немає. Світові лідери вкотре закликають РФ дотримувати мінських догм. Тільки в такому разі санкції проти неї можуть бути переглянуті...
Але схоже, що такі дипломатичні ультиматуми на Путіна не діють. Він надає перевагу мові мілітаризму. Демонструючи войовничі плани і для посилення ефекту Росія проводить масштабні навчання (від Тверської області до Алтайського краю) своїх ракетних військ. У них задіяні близько 400 одиниць техніки, включаючи автономні пускові установки «Тополь», «Тополь-М» і «Ярс», повідомляє управління прес-служби й інформації Міноборони РФ. За легендою навчань, стратегічні ракетники знищуватимуть умовних диверсантів, відбиватимуть напади наземних і повітряних сил супротивника й проводитимуть умовні пуски ракет. У такий спосіб Кремль продовжує реагувати на «посилення загрози з боку НАТО».
Втім, і територію українського Донбасу країна-агресор давно використовує не тільки як полігон для своїх політичних маневрів, а й як майданчик для випробування військової техніки й особового складу в реальних умовах війни. Нині гібридні війська раз у раз атакують наші позиції в усіх напрямках фронту, намагаючись протиснути лінію розмежування й захопити ще більше української території. Завтра в столиці Білорусі пройде засідання Тристоронньої контактної групи, на якому має відбутися узгодження офіційної лінії розмежування в зоні конфлікту. Про це заявив раніше представник України в політичній підгрупі Сергій Пирожков. На порядку денному переговорників — питання створення підгрупи з відновлення контролю над україно-російським кордоном.