У неділю в Японії відбулися вибори до верхньої палати парламенту. 

Підсумки засвідчили, що перемогу здобули партії правлячої коаліції: Ліберально-демократичної на чолі з прем’єр-міністром Японії Шіндзо Абе та її союзниця — «Нова Комейто». Причому ліберал-демократи отримують більшість у верхній палаті навіть без допомоги партнера по коаліції.
Опозиційні партії, найсильніша з яких — Демократична, під час виборчої кампанії рішуче критикували правлячу коаліцію і прем’єра за відсутність відчутних успіхів в економічній політиці та закони, спрямовані на зміцнення національної безпеки та оборони країни. Однак голосування на виборчих дільницях показало, що електорат має на ці проблеми дещо іншу точку зору. Принаймні оприлюднені дані екзит-полів продемонстрували, що майже 40% молодих виборців (18—20 років) позитивно ставляться до політики ЛДП.
Нинішнього року — вперше за останні десятиліття — було зменшено виборчий вік: з 20 до 18 років. Це рішення надало можливість для голосування ще 2,4 мільйона молодих громадян країни, котрі, як бачимо, активно підтримали політику нинішнього уряду. Загальна явка на виборах становила 54,7%.
Перемога коаліції, як засвідчують експерти, дозволяє нинішньому уряду впевненіше проводити курс на відновлення економіки, вдосконалення соціального забезпечення, зайнятості населення. «Ми маємо можливість прискорити реалізацію «абеноміки», — заявив Шіндзо Абе в інтерв’ю телеканалу NHK, коментуючи підсумки голосування. — Я хотів би, щоб наша політика краще відповідала очікуванням громадян». Говорячи про зміцнення обороноздатності країни на тлі непростих міжнародних процесів, прем’єр запевнив, що він виступає за ґрунтовне обговорення у парламенті можливих змін до конституції країни.
У зв’язку з виборами прем’єр також анонсував нові перестановки в Кабінеті міністрів, які він має намір провести ближче до осені.

Токіо.

До речі

Загалом у верхній (Палаті радників) налічується 242 депутати, і кожні три роки обирають половину складу (цього разу було 389 кандидатів).