Члени постійної комісії Рівненської обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків переймали досвід управління фінансами у Вармінсько-Мазурському воєводстві Республіки Польща.
— Ми були присутні на сесії сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства, під час якої розглядалися фінансові питання. Серед них — затвердження звіту про використання коштів у 2015 році, — розповідає голова комісії облради Юрій Благодир. — Звітував перед депутатами сеймику маршалек — керівник виконавчої гілки влади на рівні воєводства. Це надзвичайно важливе питання, оскільки незатвердження звіту означає автоматичну відставку маршалека. Почули ми і про основні принципи управління публічними фінансами — формування дохідної та напрями розподілу видаткової частин бюджету воєводства, а також повіту.
Особливо уважно депутати Рівненщини вивчали досвід діяльності Рахункової палати воєводства. Вона підпорядкована уряду воєводства та здійснює аудит проектів бюджетів, готує висновки щодо використання бюджетних коштів. А ще Рахункова палата здійснює аналіз проектів бюджетів та використання коштів громад нижчого рівня — повіту, гміни. Завдяки такому контролю мінімізуються можливості нецільового та неефективного використання бюджетних коштів органами виконавчої влади.
— Ми перейняли польський досвід впровадження реформ, зокрема у фінансовій сфері. Нам не потрібно нічого нового придумувати, адже в сусідній Польщі все це вже реалізовано. Під час формування бюджету області ми обов’язково врахуємо отримані від колег поради. І надалі продовжимо практику виїзних засідань, щоб побачити, на які об’єкти в області необхідно виділити кошти, та переконатися, наскільки ефективно вони використовуються, — підсумував результати поїздки Юрій Благодир.

Рівне.