Народні депутати від фракції «Самопоміч» Альона Бабак і Андрій Журжій та Леонід Козаченко (Блок Петра Порошенка) презентували проект закону щодо упаковки і відходів упаковки.
За словами А. Бабак, цим документом пропонується зменшити кількість побутових відходів, які потраплятимуть на полігони. «На жаль, сьогодні в Україні не працює система переробки сміття, тож 97 відсотків побутових відходів потрапляють на полігони. Це відбувається через те, що споживач не зацікавлений в їхньому сортуванні і роздільному зборі», — сказала вона.
Парламентарій підкреслила: проект закону надає стимули споживачам для роздільного збору сміття. «Громадяни не сплачуватимуть за відходи, які розділятимуть, а за вивезення та утилізацію платитимуть виробники товарної продукції в упаковці», — наголосила народний депутат.
Також документ передбачає створення неприбуткових організацій, розширення відповідальності виробників, які через укладення договорів з органами місцевого самоврядування, Міністерством екології та природних ресурсів братимуть на себе зобов’язання зі збору та утилізації упаковки і відходів від неї. Якщо вони не виконуватимуть відповідної законодавчої норми, то повинні будуть сплатити в подвійному розмірі штраф до бюджету.
Водночас А. Журжій нагадав, що Україна не вперше намагається врегулювати питання поводження з упаковкою. «У нас багато років існував механізм, коли імпортери, ввозячи продукцію на територію України, сплачували сотні мільйонів гривень. Компанія «Укрекоресурс» за майже п’ять років закумулювала приблизно 1,5 мільярда гривень, які мала витратити на переробку та утилізацію упаковки. Але, нас жаль, усі перевірки показали, що цей механізм не працює і фактично ці кошти було розкрадено. Тому ми категорично проти запровадження додаткових податків, пов’язаних з утилізацією», — підкреслив народний депутат.