Учора Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч із Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

На початку розмови з главою парламенту Джастін Трюдо зазначив, що під час відвідин Майдану побачив, які існують загрози демократії. «Багато хто з нас на заході потребував часу для розуміння того, що відбулося, часом ми навіть не погоджувалися один з одним, але масштаб трагедії, що відбувався, і масштаб страждання тут, на Майдані, нагадав нам не тільки про стійкість і мужність українського народу, а й про те, наскільки важливо боротися за свободу та демократію. 

І в цьому Україна є гарним прикладом для всього світу, зокрема, ми усвідомили, наскільки щасливі, що живемо в демократичній країні і наскільки маємо це цінувати», — сказав Прем’єр-міністр Канади. Він також підкреслив, що Канада виступає проти анексії Криму та дестабілізації ситуації на сході України не лише тому, що ми є дружніми націями та що в нас є спільна історія, а й тому, що у нас спільні цінності. (Докладніше про зустріч глави парламенту із прем’єром Канади читайте в наступному номері).

А перед тим, після урочистої церемонії зустрічі та наступних переговорів, у присутності Президента Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо у Києві було підписано Угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Підписи під документом поставили Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів та міністр міжнародної торгівлі Канади Христя Фріланд.

«Укладена угода стане інструментом, який дозволить значно спростити і посилити економічну взаємодію між нашими країнами», — сказав глава української держави та додав, що документ передбачає не просто зняття тарифних обмежень, а чітке зобов’язання впродовж семи років зняти 99 відсотків бар’єрів у міжнародній торгівлі. «Це преференційний доступ для товарів походженням з території України та Канади відповідно, це нові можливості для розширення ринків збуту товарів і прозорі умови торгівлі», — наголосив П. Порошенко. Він також зазначив, що угода відкриє доступ українським виробникам до системи державних закупівель Канади, а канадським — до системи держзакупівель в Україні та стане ще одним інструментом у сфері боротьби з корупцією в Україні. При цьому Президент висловив переконання, що українська та канадська сторони не зупиняються на Угоді про зону вільної торгівлі та продовжать працювати над розширенням сфери дії документа.

Джастін Трюдо у свою чергу зазначив, що підписаний документ створить передбачуваніші умови торгівлі між країнами. «Усуваючи тарифи та бар’єри майже на всі товари, ця угода піде на користь обом країнам та створить нові можливості, робочі місця, нові ринки для товарів і сприятиме поліпшенню рівня життя. Це дасть новий сплеск розвитку наших економік», — сказав він.

Розпочинаючи спільний із Джастіном Трюдо брифінг, Петро Порошенко насамперед нагадав, що саме Канада була першою державою, яка визнала незалежність України в грудні 1991 року. «З цього часу наші країни поєднані дружніми та партнерськими відносинами. Незважаючи на відстань, ми завжди відчуваємо, що Канада поряд з нами, пліч-о-пліч у питаннях реформування та захисту суверенітету, територіальної цілісності й незалежності нашої держави», — наголосив він та подякував Канаді за фінансову, гуманітарну та політичну допомогу, в тому числі надану впродовж останніх двох років, які були одними з найтяжчих в історії України. «Українці мали можливість ще раз пересвідчитись — Канада для нас не просто особливий партнер, але справжній друг, який не залишає і не залишить Україну у важкій ситуації». Свідченням цього є й те, що одразу після незаконної анексії Росією кримського півострова Канада запровадила санкції проти РФ, а пізніше ухвалила додатковий пакет обмежувальних заходів. Глава держави підкреслив, що це важливо для мотивації російського агресора для повної імплементації Мінських домовленостей та деокупації Криму. Канада також на міжнародних зустрічах, в тому числі G7 та Саміті НАТО, публічно наголошує на необхідності протидії агресивним діям Російської Федерації. Президент окремо подякував канадській стороні за підтримку українських військових у вигляді забезпечення медикаментами, спорядження та амуніції, а також за допомогу в підготовці українських патрульних поліцейських та фінансуванні реформи правоохоронної системи.

У свою чергу, Джастін Трюдо підкреслив, що Канада уважно стежить за розвитком ситуації на Донбасі та процесом реалізації Мінських домовленостей. «Ще раз хочу наголосити, що Канада твердо стоїть пліч-о-пліч з Україною, реагуючи на незаконну анексію Росією Криму та на те, що відбувається на сході України», — сказав він і зазначив, що, на відміну від Росії, Україна зробила значні кроки для виконання взятих на себе в рамках Мінських угод зобов’язань. «З точки зору безпеки та втілення Мінських угод, Росія поки не зробила позитивних кроків на цьому шляху у відповідальний спосіб. Ми сподіваємося, що міжнародна єдність все-таки зможе просунути Мінські угоди і забезпечить тиск на Росію, щоб процес йшов вперед і ситуація з безпекою змінювалася на краще», — зазначив прем’єр.

Відповідаючи на запитання стосовно розширення україно-канадської військової співпраці, зокрема, щодо можливості постачання зброї та продовження і розширення навчальної місії, яку в Україні проводять канадські військові інструктори, Джастін Трюдо підкреслив, що допомога в цьому сегменті насамперед спрямована на те, щоб українські військовослужбовці могли ефективно захищати країну від агресора. «Ми дуже раді надавати підтримку українському народові, а також в майбутньому координуватимемо інші кроки із нашими міжнародними партнерами та союзниками, щоб якнайкраще підтримувати Україну», — сказав він та додав, що зараз Канада зосереджена на діяльності місії підготовки українських військових.

Під час брифінгу йшлося й про запровадження безвізового режиму з Канадою. «Перш за все хотів би повідомити, що переважна більшість канадських віз видається на термін дії паспорта, а також українська сторона ретельно працює з Канадою щодо зменшення кількості відмов українським громадянам при отриманні канадської візи», — зауважив П. Порошенко та повідомив, що під час переговорів було досягнуто домовленості про початок консультацій щодо лібералізації візового режиму з Канадою. «Дякую канадській стороні за те, що ми цей проект розпочинаємо», — сказав він та зазначив, що ці кроки є реалізацією започаткованої програми співпраці.

Окремо Президент України подякував українцям Канади за розширення співпраці між двома країнами. «Роль української громади Канади важко переоцінити. Ви нас підтримували і підтримуєте під час війни. Ваша волонтерська допомога була надзвичайно важливою», — сказав Петро Порошенко та підкреслив, що ця допомога важлива як під час війни, так і на шляху реформ України.

Прем’єр-міністр Канади у свою чергу підтвердив, що переговори про спрощення процесу отримання громадянами України канадських віз буде активізовано. «Угода про вільну торгівлю, яку ми сьогодні підписали, зробить значний внесок у розвиток інвестицій та бізнесу між нашими країнами. І це очевидно, що ми очікуємо збільшення кількості людей, які будуть відвідувати обидві країни», — сказав Джастін Трюдо.

Крім офіційних зустрічей у Києві Джастін Трюдо відвідав Меморіали Голодомору та Бабин Яр, а також побував у Мистецькому арсеналі, де зустрівся з українськими ветеранами, які брали участь в АТО, депутатами та дипломатами, громадськими активістами. Сьогодні він побуває на Яворівському полігоні, де канадські інструктори навчають українських військових.

Довідково

Переговори про лібералізацію двосторонньої торгівлі між Україною та Канадою розпочалися ще у 2009 році, проте тільки минулого року переговорній групі на чолі із заступником міністра економічного розвитку і торгівлі — Торговим представником України Наталією Микольською вдалося довести справу до кінця. Після шести раундів переговорів 14 липня 2015 року текст угоди було парафовано. Тепер цей документ мають ратифікувати парламенти обох країн.

 

 

Зустріч Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.