У школах Тернопільщини намітилась тенденція до зниження рівня освіти. Про це свідчить і цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання. Приблизно третина випускників не підтвердила річних оцінок, виставлених в атестаті. Трохи поліпшилась ситуація з вивченням української мови порівняно з минулорічною, а ось із математикою та історією України справи кепські. Значна кількість претендентів на золоті та срібні медалі не змогли їх отримати за результатами ЗНО. Скажімо, з 777 претендентів на "золото" його отримали лише 315 випускників. За рахунок цього побільшало "срібних" медалістів: їх 178. А 284 претенденти залишилися без медалей.

 

Відповідальний за проведення ЗНО в області Юрій ШАЙНЮК констатує: рівень знань дітей знижується. Звичайно, є випускники, які заробили 200 балів, але таких мало. У багатьох школярів немає бажання вчитися, або роблять вони це не сумлінно. Значною мірою -- через навчальні програми. Вони надто ускладнені, тому їх необхідно переглянути, виокремивши головне. Якщо цього не зробити, тенденція до зниження освіченості поглиблюватиметься.

 

Але це питання слід вирішувати на рівні України. А на рівні області зробили такі висновки: через найгірші показники за результатами ЗНО звільнили з посади начальника відділу освіти Монастириської райдержадміністрації, ще двом керівникам райвно оголосили догани.

 

Людмила НАКОНЕЧНА.

 

Тернопільська область.

 

Голос України