Цьогоріч виповнилося двісті років польськомовному шкільництву в Україні. Найстаріша, заснована ще 1816 року, у Львові школа № 10 імені Святої Марії Магдалини, де навчається понад трьохсот учнів, на практиці реалізує право польської національної меншини на навчання рідною мовою, збереження і культивування національних традицій.

 

ДОВІДКОВО

 

Згідно з даними Міністерства освіти і науки України, кількість учнів, які навчаються польською мовою, відповідно до поданих батьками заяв, -- 1 594; вивчають її як предмет -- 26 301; вивчають мову факультативно або в гуртках -- 10 762. Тільки на Рівненщині діє 11 національно-культурних товариств польського етносу в містах Рівне, Острог, Дубно, Костопіль, Сарни, Кузнецовськ, Рокитнівському та Здолбунівському районах.

 

У червні відбулося декілька подій, пов'язаних з перспективою подальшого розвитку полоністики в Україні та української мови у Польщі.

 

Як відомо, 22--26 червня міністр освіти і науки України Лілія ГРИНЕВИЧ перебувала з візитом у Польщі. Під час зустрічі в міністерстві національної освіти Польщі було обговорено питання співпраці у сфері загальної середньої освіти, зокрема, про здобуття освіти польською мовою в Україні та навчання української мови в Польщі. Також було обговорено питання реформування системи освіти в Україні у рамках проектів, що фінансуються за рахунок польської сторони.

 

-- Ми є відкритими і ділимося власним досвідом реформування системи освіти, -- зазначила віце-міністр національної освіти Польщі Маженна ДРАБ, наголошуючи, що співпраця з Україною для Польщі є пріоритетом.

 

Маженна Драб та Лілія Гриневич схвально відгукнулися з приводу початку роботи україно-польського експертного семінару "Нова Українська Школа", метою якого є надання допомоги українським партнерам у підготовці нової програми для всіх типів шкіл. Також Лілія Гриневич зустрілась з віце-прем'єр міністром, міністром досліджень та вищої освіти Польщі Ярославом ГОВІНОМ. Під час зустрічі було домовлено, що Польща та Україна підготують угоду про поглиблення співробітництва у сфері вищої освіти і науки.

 

-- А вже у червні Дрогобицька філія Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України та Спілка вчителів-полоністів України організували двотижневі курси підвищення кваліфікації для 67 вчителів-полоністів з Дніпропетровської, Хмельницької, Полтавської, Житомирської, Львівської, Тернопільської, Київської, Одеської, Волинської, Закарпатської, Чернігівської та Рівненської областей, -- розповів директор Дрогобицької філії Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України, голова Спілки вчителів-полоністів України Адам ХЛОПЕК (на знімку). -- Новітніми авторськими методиками викладання ділилися викладачі польської мови, а також мовознавці з Підкарпатського центру післядипломної освіти вчителів у місті Жешув.

 

Загалом і я пересвідчилася у дієвості системи підготовки вчителів польської мови, які навчають дітей за межами Польщі. У цьому дуже допомагає Об'єднання шкіл для дітей польських громадян, які тимчасово проживають за кордоном (ORPEG). Воно проводить шкільні консультативні пункти на базі дипломатичних представництв Республіки Польща, які діють на шести континентах у 37 країнах світу.

 

Мова -- це зброя, без якої дуже важко виграти боротьбу за незалежність. Польща завжди ревно оберігала свою мову, культуру і традиції, що стало запорукою її розвитку як держави та збереження національної ідентичності. Цього варто вчитися і нам у сусідів.

 

Катерина ГЛОДЯ,

заступник голови Центру польської мови та культури
у м. Рівне.

 

Фото автора.

 

Голос України