Мешканці Торецька зустрічатимуть другу річницю визволення від проросійських бойовиків під звуки трембіти. По традиційні гуцульські музичні інструменти голова й активіст тамтешньої громадської організації «Твоє Нове Місто» Володимир Єлець і Сергій Поплавець вирушили на Прикарпаття. Звідси, за 1300 км від рідного дому, і стартувала всеукраїнська акція «Трембіти з Торецька», яка вже промандрувала кількома містами України і 21 липня фінішуватиме в колишньому Дзержинську.

Саме там рік тому депутат Івано-Франківської обласної ради, а ще психолог та волонтер Наталя Чаплинська в рамках американського проекту здійснювала місію допомоги переселенцям, які з окупованих територій переїхали до Краматорська, Дружківки, Слов’янська та інших міст. Дзержинська тоді в планах не було, але пані Наталя вирішила завітати, щоб уже безпосередньо познайомитися з молодими чоловіками, з якими поєднували волонтерські справи. Населений пункт розташований за два кілометри від лінії розмежування, і коли Володя віз їх з передачами на передову, то дорогою жартували, що Карпатські гори схожі на їхні терикони, і було б добре нашими трембітами «видути» звідти сепаратистів. 
Минув час, і В. Єлець зателефонував та запитав, чи можна в нас замовити трембіти, які їм потрібні до річниці визволення. Пані Наталя почала шукати майстра-трембітаря, щоб навчив хлопців грати та й подарував інструменти. Зголосився Михайло Михайлишин з Верховини. З цією доброю звісткою Володимир та Сергій поїхали в гості на волонтерському «бусику» із символічним написом «Тихесенько, я свій», який спочатку пальцем по пилюці, а потім фарбою нанесли військові, щоб розрізняти волонтерський транспорт. «Східняки» спочатку мали коротеньку зупинку в Івано-Франківську, де зустрілися з міським головою Русланом Марцінківим та своїми земляками—переселенцями з Донбасу, а відтак рушили в гори, в яких досі ніколи не були. Вперше піднялися на верхогір’я, були вражені навколишньою красою та гостинністю людей. Мати майстра спершу хлопців нагодувала. А потім розпочалась наука, яка тривала добрі дві години. Володимир колись грав на духовому інструменті, й ці навички допомогли. На завершення майстер та учень уже трембітали разом.
Також гості їздили до садиби Степана Бандери в село Старий Угринів, щоб набратися національного українського духу і повезти його на схід країни, на один день завітали до Львова та навідалися до міста Надвірна, де мешкає друг, з яким познайомились, коли він зводив на Донбасі оборонні споруди. Далі новоспечені трембітарі з двома найдовшими у світі духовими інструментами рушили на Київ, 13 липня їх зустрічатиме Одеса, 14 — Кіровоград та Горішні Плавні, 15 — Дніпро і Лозова, 16 — Покровськ, Маріуполь та Краматорськ. 
Свою ініціативу активісти пояснили так: «Ми — мешканці прифронтового Торецька і ми — українці. За два роки війни ми зрозуміли: тільки єднання, взаємодопомога та згуртованість допоможуть нашій країні стати міцною і розвиненою державою, лише разом ми можемо перемогти ворогів, подолати негаразди та досягти сталого розвитку. 21 липня відзначатимемо другу річницю визволення міста від проросійських бойовиків. Того дня ми наново народилися, ми потужно відчули свою сутність, щоб уже ніколи не відпустити це почуття. Наше прагнення — відродити спаплюжений варварами дух України на Донбасі. Колись народилась ідея, що музика гуцульських трембіт, народжених в Карпатах, чудово звучить серед териконів Донеччини, а потужне відлуння відгукнеться в серцях земляків». Хлопці пообіцяли, що музику трембіт почують навіть мешканці окупованих територій, адже вони гратимуть на самій лінії розмежування.

Івано-Франківська область.

 

 

Сергій Поплавець, Наталя Чаплинська та Володимир Єлець у Карпатах (зліва направо).

Фото з особистої сторінки Володимира Єлеця у соцмережі Фейсбук.