Що ближче хресний хід до Києва, організований Українською православною церквою Московського патріархату, то більше хвилювання патріотично налаштованих громадян: чи не буде якоїсь диверсії?

Скажімо, народний депутат Дмитро Тимчук переконаний: «Якщо мова йде про агресію Російської Федерації, то вона задіює всі інструменти, які є на нашій території. УПЦ МП — це саме такий інструмент». Про ймовірний сценарій провокацій на вулицях Києва 26 липня, коли прийдуть дві колони до столиці, говорив і Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Водночас організатори маршів — а вони йдуть двома колонами зі Святогірської лаври на Донеччині та Почаївської на заході України — запевняють, що хресні ходи організовані виключно для молитви за мир. Щоправда, дивно, чому просити миру йдуть до Києва, а не до Москви, яка й напала на Україну. Чи принаймні в окуповані Донецьк і Луганськ.

Правоохоронці не виключають, що терористи будуть «приглядатися» до хресної ходи УПЦ МП — про це заявив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко. «Колони вірян супроводжують представники Національної поліції та інших силових структур. Вони стежать за дотриманням законів та захищають від злочинних посягань», — сказав він і підтвердив, що в колонах є «особи спортивної статури».

Яка реакція Служби безпеки України? Поки що висловився тільки радник голови Юрій Тандіт: «Служба безпеки України діятиме в рамках закону в разі, якщо під час хресного ходу, організованого Українською православною церквою Московського патріархату, виникнуть провокації, які можуть трактуватися як загроза цілісності України».

Гадаємо, СБУ винесла уроки із перевезенням Україною «дарів волхвів» за часів Януковича, коли в почеті московського патріарха Кирила (Гундяєва) мандрував для вивчення обстановки сумновідомий тепер терорист Гіркін. Зрештою, радник голови СБУ підтвердив, що будь-яку акцію російські спецслужби можуть використовувати як технологію.

Інша церква — Українська православна Київського патріархату — щороку проводить хресні ходи, але в центрі Києва, на честь Хрещення Руси-України та вшанування святого князя Володимира Великого. Схоже, що релігійним конкурентам — УПЦ МП — спало на думку перевершити акції Київського патріархату. Проте архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Синоду УПЦ КП Євстратій (Зоря) звертає увагу, що «навіть спонсорують це шестя (і організаційно, і у медіа) ті самі політики, які стояли за антимайданом. Разом вони хочуть довести, що саме Московський патріархат — це і є Україна, що тут — простір «руського міра». Владика Євстратій закликав у відповідь масово вийти на традиційну хресну ходу Київського патріархату 28 липня від Володимирського собору до пам’ятника Святому Володимиру, підкресливши, що заходи двох церков не збігаються ні в часі, ні у просторі, і зіткнення не може бути в принципі.

Народний депутат Дмитро Тимчук нагадав про законопроект № 4511, розроблений міжфракційною групою депутатів «Наступ». Там зазначено, що релігійні організації, центр управління якими розташовано не в Україні, а в країні-агресорі, повинні підписати договір з українською владою, у якому візьмуть на себе зобов’язання не проводити антиукраїнської діяльності. Народний депутат висловив сподівання, що тепер законопроект потрапить до сесійної зали.