Проросійські військові формування продовжують обстріли українських позицій по всій лінії розмежування. При цьому дедалі частіше використовується заборонене Мінськими домовленостями великокаліберне озброєння. Основна сила удару супротивника за останню добу (дані штабу АТО на 12.07) припала на донецький і маріупольський напрямки. Як повідомив прес-офіцер сектору «М» Віталій Кирилов, найнебезпечнішими залишаються Широкине, Мар’їнка й Красногорівка... Українські військові відкривали вогонь у відповідь, щоб зупинити обстріли своїх позицій. «Є фіксація обстрілів житлових масивів», — констатував він.
У штабі АТО обстріли пов’язують із підвезенням нових боєприпасів. Крім того, за даними розвідки, бойовики виводять у РФ колони техніки для ремонту.
Одночасно серед бойовиків поширюється інформація про активізацію з 14 липня бойових дій на слов’янському напрямку. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГУР Міноборони.
Зазначається, що супротивник підтримує боєздатність військ, проводить посилення й заміну передових підрозділів, поповнення боєкомплекту й палива, а також удосконалює фортифікаційне обладнання позицій.
Так, у напрямку Попасної передові підрозділи 6-го окремого мотострілецького полку (Стаханов) 2-го АК (Луганськ) ЗС РФ у районі Калинового посилено двома мотострілецькими ротами й вогневим взводом зі складу гаубичного артилерійського дивізіону полку. Проведено ротацію передових підрозділів 4-ї окремої мотострілецької бригади (Алчевськ) 2-го АК.
Крім того, у ГУР повідомляють, що в районі Горлівки проведено ротацію підрозділів 3-ї окремої мотострілецької бригади (Горлівка) 1-го АК (Донецьк) ЗС РФ і вжито заходи з інженерного обладнання переднього краю: «Триває поповнення боєприпасами передових підрозділів 11-го окремого мотострілецького полку (Макіївка) 1-го АК, а також мотострілецького батальйону, гаубичного артилерійського й гаубичного самохідного артилерійського дивізіону 3-ї окремої мотострілецької бригади».
У Волноваському районі з Оленівки до Докучаєвська переміщено мотострілецький взвод і вогневий взвод гаубичної артилерійської батареї зі складу 5-ї окремої мотострілецької бригади (Макіївка) 1-го АК і три паливозаправники.
Також до Красноармійського переміщено вогневий взвод гаубичної артилерійської батареї зі складу 9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) 1-го АК і три паливозаправники.
«Триває ведення розвідки з метою уточнення змін у бойових порядках на передньому краї й у тактичній глибині оборони сил АТО. Зафіксовано сім безпілотних літальних апаратів на слов’янському, донецькому й маріупольському напрямках», — інформує ГУР Міноборони.
Водночас зазначається, що супротивник не припиняє спроб дискредитувати сили АТО, у тому числі шляхом провокування українських підрозділів на відкриття вогню у відповідь під час перебування на передньому краї представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ: «Володіючи достовірною інформацією про переміщення співробітників місії, за 40—60 хвилин до їхнього приїзду супротивник здійснює провокаційні обстріли наших позицій, щоб викликати вогонь у відповідь».