Олег ЛЯШКО, Радикальна партія:

— Наші вимоги не міняються упродовж останнього місяця. Ми наполягаємо на створенні двох слідчих комісій. Одна займатиметься офшорами і корупцією в оточенні Президента, голови Нацбанку, міністра фінансів, вищих посадових осіб, які грабують країну. Інша вивчатиме обгрунтованість формування тарифів. Ми живемо в парламентсько-президентській республіці й Верховна Рада має дати відповідь на питання, які турбують українців. Вимагаємо прийняття рішень, які дадуть можливість реально знизити вартість газу і житлово-комунальних послуг. Рішення уряду і НКРЄКП про підвищення тарифів ми оскаржуємо в суді. Справу слухатимуть 28 липня в столичному окружному адміністративному суді, закликаю прийти туди всіх небайдужих.

Максим БУРБАК, «Народний фронт»:

— Переозброєння війська і реформа оборонного комплексу вимагають фінансової підтримки держави. Необхідне стабільне фінансування цієї сфери, яке два роки забезпечував уряд Арсенія Яценюка. Наша фракція наполягає на ухваленні в четвер законопроекту про спецконфіскацію коштів. Хочу повідомити про інформацію, отриману від профільного комітету, що на оборонних заводах почала накопичуватися затримка виплати зарплат. Найдивніше, що фінансування армії за рахунок активів Януковича блокують фракції, добре поінформовані про цю проблему. Ми не можемо закрити сесію, доки не будуть підписані всі важливі законопроекти, зокрема, про судоустрій та статус суддів і про захист телерадіопростору.

Олег БЕРЕЗЮК, «Самопоміч»:

— Корупція, відсутність якісного управління, зовнішня агресія мають певні наслідки для нашої країни. Передусім ідеться про бідність. Люди кажуть: «Ми знаємо, що отримаємо субсидії, але не знаємо, як прожити на 940 гривень пенсії, чи дві тисячі гривень зарплати». Статистика свідчить — нині фактичний прожитковий мінімум становить 2615 гривень. А реальний середній дохід — 2315 гривень. Тому уряд разом із парламентом мають прийняти законопроекти, які б дали змогу людям вижити. Ці документи вже зареєстровано. Законодавчий орган не виконав своїх функціональних обов’язків — не змінив ЦВК, не внесено в зал закон про вибори, який би став запобіжником дочасних виборів і припинив, або суттєво знизив корупцію. Цей парламент не визнав певні території окупованими, не визнав агресію і війну Росії. Але водночас ми таємно працюємо над законом про вибори на окупованих територіях.

Ярослав МОСКАЛЕНКО, «Воля народу»:

— Усі ми пишаємося, коли наші спортсмени отримують золоті нагороди. На вихідних Наталя Прищепа на дистанції 800 метрів виборола перемогу на чемпіонаті Європи з легкої атлетики. Уже в серпні у Ріо-де-Жанейро розпочнеться Олімпіада, і ми всі віримо і вболіваємо за наших спортсменів. Але в спорті чудес не буває. Наша збірна з футболу не забила жодного голу. Ми навішали ярлики футболістам і тренеру. Але результат гартується змалечку — із ДЮСШ. Ми 25 років незалежності протрималися на тому, що напрацьовано з часів СРСР. А нині всю матеріально-технічну базу цих спортивних закладів ми переклали на фінансування з місцевих бюджетів. 30 відсотків ДЮСШ скорочено. Решта тримаються на коштах батьків або меценатів. Так, спорт став елітарною сферою. Люди займаються не завдяки державі, а супроти. Серед двох тисяч законопроектів лише два стосуються ДЮСШ — їх необхідно розглянути.

Ігор ГРИНІВ, Блок Петра Порошенка:

— У суспільстві ведеться дискусія з приводу того, чи є підписи Президента та Прем’єр-міністра під Меморандумом із МВФ. Я знайшов інший Меморандум між українським урядом і МВФ, в одному з пунктів якого йдеться: «Що стосується державного сектора, на нашу думку, було б дуже важливо забезпечити більшу прозорість та фінансову стабільність НАК «Нафтогаз». У цьому документі також обіцяли зрівняти ціни на газ внутрішнього видобування та імпортованого до кінця 2011 року і встановити більш потужну регуляторну базу, щоб установлення тарифів було деполітизованим. Цей документ підписувався Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Це правильний документ, частину цих положень виконано, а решту — ми намагаємося виконати нині. Не можна всю свою політичну кар’єру будувати на неправді. Те, що відбувається зараз, напряму пов’язане із підписаним тоді Меморандумом.

Юлія ТИМОШЕНКО, «Батьківщина»:

— Співпраця з МВФ в часи економічних і фінансових криз — це правильне завдання, яке треба реалізовувати. Але ця співпраця може будуватися ефективно і давати результат для країни. А можна через невігластво і неосвіченість такою співпрацею знищити економіку, як це відбувається зараз. Під час світової фінансової кризи в 2009 році Меморандум із МВФ був підписаним. У ньому передбачалося, що ціни на газ для людей із невеликими статками становитимуть 484 гривні за тисячу кубічних метрів, а для заможних — 732 гривні. Ніколи уряд, який я очолювала, не допустив би такої стагнації пенсій та зарплат і таких необґрунтованих тарифів.

Відповідальність за трагічну соціальну ситуацію, яка є в країні, несе персонально Петро Порошенко, Арсеній Яценюк і Володимир Гройсман, який продовжив його справу. Наша команда блокує трибуну, щоб посадити їх за стіл переговорів. Якщо нині вони не почують нас, то восени почують народ.

Юрій БОЙКО, Опозиційний блок:

— Два роки реформ під гаслом руху в Євросоюз відкинули країну в соціально-економічному розвитку на десятиліття назад. Людям не вистачає грошей до зарплати, зростають ціни, збільшуються тарифи, множиться безробіття і скорочується реальний сектор економіки. Натомість пенсія і зарплата залишаються без змін. Люди перебувають на межі не бідності, а виживання. Це результат безвідповідальної політики чинної влади, непрофесіоналізму урядовців та парламенту. Громадяни не отримали ані асоціації з ЄС, ані безвізового режиму, а більшість взагалі втратили можливість подорожувати. Необхідно терміново прийняти закони для стабілізації ситуації і покращення добробуту громадян — знизити тарифи, провести індексацію пенсій і зарплат, переглянути низку положень Податкового кодексу тощо. Пропонуємо працювати на благо народу, або саморозпуститися. Ми готові до цього.