У школах Тернопільщини намітилася тенденція до зниження рівня знань. Про це свідчить і цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання. Майже третина випускників не підтвердили річних оцінок, виставлених в атестаті. Дещо поліпшилася ситуація з вивченням української мови порівняно з минулорічною, а ось з математикою та історією України справи кепські. Значна кількість претендентів на золоті і срібні медалі не змогли їх отримати за результатами ЗНО.
Відповідальний за проведення ЗНО в області Юрій Шайнюк констатує: рівень знань дітей знижується. Звичайно, є випускники, які заробили 200 балів, але таких мало. У багатьох школярів немає бажання вчитися чи роблять вони це несумлінно. Значною мірою через надто ускладнені навчальні програми, які необхідно переглянути та виокремити головне.
Але це питання слід вирішувати на рівні України. А на рівні області через найгірші показники за результатами ЗНО звільнили з посади начальника відділу освіти Монастириської райдержадміністрації, ще двом керівникам райвно оголосили догани.

Тернопільська область.