Цьогоріч виповнилося двісті років польськомовному шкільництву в Україні. Найстаріша, заснована ще у 1816 році у Львові школа №10 імені Святої Марії Магдалини, де навчається понад триста учнів, на практиці реалізує право польської національної меншини на навчання рідною мовою, збереження і культивування національних традицій.

Згідно з даними Міністерства освіти і науки України, кількість учнів, які навчаються польською мовою, відповідно до поданих батьками заяв, — 1 594; вивчають її як предмет — 26 301; вивчають мову факультативно чи в гуртках — 10 762. Лише на Рівненщині діє 11 національно-культурних товариств польського етносу.

У червні відбулося декілька подій, пов’язаних з перспективою подальшого розвитку полоністики в Україні та української мови у Польщі. Зокрема, Дрогобицька філія Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України та Спілка вчителів-полоністів України організували двотижневі курси підвищення кваліфікації для 67 вчителів-полоністів з України, розповів директор Дрогобицької філії Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України, голова Спілки вчителів-полоністів України Адам Хлопек (на знімку). Новітніми авторськими методиками викладання ділилися викладачі польської мови, а також мовознавці з Підкарпатського центру післядипломної освіти вчителів у місті Жешув.

Катерина ГЛОДЯ, заступник голови Центру польської мови та культури у м. Рівне.

Фото автора.