Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо висловив вдячність його країні за допомогу, надану Україні в нинішній непростий час. «Для мене дуже важливо, що підтримка, яку ви надаєте, є спільним розумінням тих подій, які були в Україні, і що це не є тільки агресія Путіна проти України — це агресія Путіна проти усього вільного світу, проти всіх країн, які гарантували безпеку, які гарантували світ без смертей, це виклик усій системі безпеки, на якій тримались післявоєнна Європа та весь світ», — сказав він.

 

А. Парубій висловив вдячність за фінансову, гуманітарну та політичну допомогу, яка надається Україні, та задоволення підписанням Угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Канадою. «Я дуже радий що в ці дні підписано Угоду про вільну торгівлю, і я хочу вам пообіцяти, що український парламент якнайшвидше її ратифікує, це буде для нас дуже знаковим та важливим святом», — запевнив Голова Верховної Ради.

Під час розмови сторони також зачепили тему можливої лібералізації візового режиму між двома країнами.

Говорячи про ситуацію на Донбасі, А. Парубій наголосив, що «ми стоїмо на сторожі не тільки нашої країни, а й на сторожі усього вільного світу». Він подякував за те, що «весь цей період Канада була поруч, весь цей період ми відчували найпотужнішу та найбільшу підтримку від Канади».

Водночас Голова Верховної Ради запевнив високого гостя в тому, що Україна є надійним, перспективним і привабливим союзником для Канади. «Вважаю, що Україна і Канада мають дуже багато спільного і в теперішній історії, і в майбутньому», — сказав Андрій Парубій та згадав, як в Україні із захопленням дивилися відеоролик, де Джастін Трюдо у вишиванці виконував український гімн у канадському парламенті. «Це настільки було зворушливо, що стало візуальним символом нашої дружби та нашого взаєморозуміння», — зауважив він.

Глава парламенту позитивно оцінив спільні навчання канадських і українських військових, які проходять на Яворівському полігоні, та подякував за допомогу, висловивши впевненість, що «вони здобувають необхідні знання, а українське військо отримує велику матеріальну підтримку».

Прем’єр-міністр Джастін Трюдо заявив своєю чергою, що для Канади важливо вибудовувати зв’язки з Україною у різних напрямах і сферах. Він звернув увагу на необхідність зміцнення економічного партнерства та побажав українському парламенту «бути відданим справі отримання найкращих результатів під час проведення реформ». Джастін Трюдо заявив, що Канада послідовно підтримуватиме Україну у збереженні суверенітету і територіальної цілісності, повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради.

*** 

Із Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо та з представниками канадських ділових кіл також зустрівся глава українського уряду Володимир Гройсман. «Я глибоко вірю, що з кожним роком наші відносини будуть міцніші, ми зможемо відкрити нові можливості нашої економічно-торговельної співпраці, ми зможемо поєднати наші культурні традиції, назавжди будемо стратегічними партнерами, які довіряють одне одному, підтримують та з розумінням ставлять одне до одного», — сказав він та наголосив, що Україна та Канада мають значний потенціал для співпраці, свідченням чого стало проведення у червні цього року в Торонто канадсько-українського бізнес-форуму, що відбувся перед підписанням Угоди про зону вільної торгівлі між нашими країнами.

Джастін Трюдо також висловився за активізацію роботи канадських інвесторів в Україні та українських інвесторів у Канаді. «Україна зіткнулася з велетенськими викликами, але все одно ми чекаємо на економічне зростання», — сказав він та запевнив, що Канада «докладатиме усіх зусиль, щоб Україна йшла вперед».

Володимир Гройсман і Джастін Трюдо поклали квіти до Хреста на вулиці Інститутській та вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.