Конституційний Суд України (КСУ) продовжує послідовно визнавати неконституційними положення окремих законів, які обмежують захист суддів. Нещодавно КСУ визнав неконституційним (фактично скасував) обмеження у виплаті заробітної плати суддям на рівні 10700 гривень. Вчора суд оголосив рішення, яким визнав неконституційними окремі положення пункту 11 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Ці положення надавали Кабінету Міністрів України право визначати порядок та розмір фінансування судової влади, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів та бюджету Фонду соціального страхування України.

«В Основному Законі України незалежність як складова конституційного статусу судді та його професійної діяльності передбачена лише стосовно суддів і забезпечується, зокрема, державним фінансуванням та належними умовами для функціонування судів і діяльності суддів», — зазначається в рішенні КСУ.

КСУ не раз наголошував, що однією з конституційних гарантій незалежності суддів є особливий порядок фінансування судів і діяльності суддів, спрямований на забезпечення належних умов для здійснення незалежного правосуддя; важливим механізмом забезпечення такої гарантії є встановлений частиною першою статті 130 Конституції України обов’язок держави забезпечувати фінансування та належні умови для функціонування судів і діяльності суддів шляхом окремого визначення у Державному бюджеті України видатків на утримання судів.

Суд вважає, що надання пунктом 11 Прикінцевих положень закону про держбюджет Кабінету Міністрів України повноважень застосовувати норми і положення Закону «Про судоустрій і статус суддів» у порядку та розмірах, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів та бюджету Фонду соціального страхування України, є звуженням гарантій незалежності суддів, зокрема щодо фінансування, що не відповідає частині першій статті 129 Основного Закону України.