Децентралізація в Саратському районі Одеської області стала причиною візиту представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ — Хейді Котамакі, Родена Градецкі й Наталі Чешенко. У рамках поїздки їх ознайомили із пропозиціями в перспективний план формування територіальних громад області.

Згідно з цими пропозиціями, у Саратському районі плановано створення чотирьох об’єднаних територіальних громад. Однак, як зауважив голова районної ради Борис Райнов, зазначений перспективний план є швидше оптимальною моделлю об’єднання, що передбачає найбільш рівномірний розвиток громад — економічний, соціальний та інфраструктурний. Таке об’єднання буде найменш болючим і найбільш прийнятним у разі, якщо громади самі добровільно не об’єднаються, і реалізацію цього завдання через зміни в законодавство візьме на себе держава. Адже сьогодні, відповідно до законодавства, об’єднання є добровільним. А реальна ситуація така, що громади різних населених пунктів не хочуть об’єднуватися. Особливо це стосується великих сільських рад із доволі ведикою кількістю жителів і землі, яких немало в Саратському районі. В умовах збільшення бюджетного ресурсу протягом останніх двох років такі села, як, наприклад, Зоря, Плахтіївка, Новоселівка та інші, відчули себе самодостатніми й спроможними само-стійно вирішувати свої проблеми.
— У будь-якому разі ми розуміємо й чуємо своїх людей і залишаємо за ними право приймати рішення про об’єднання громад, — зазначив голова районної ради Борис Райнов.

Одеса.