Тайфун «Ніпартак», який загрозливо насунувся одразу на кілька країн Південно-Східної Азії, з дощами та буревіями пройшов північною частиною Тайваню, спричинив сильні опади на південних островах Японії.
Стражденний острів Кюсю, який уже потерпав цього року і від великих землетрусів і від великих злив, зсувів ґрунту і підтоплень, знову накрили дощі. За вихідні тут випала місячна норма опадів. Кілька поселень залишилося без електрики, розмило автомобільні дороги, між префектурами Каґошіма й Кумамото зупинився рух швидкісних потягів.
Але найбільшої шкоди «Ніпартак» завдав Китаю. Десять осіб загинуло і ще одинадцять пропали безвісти. Як повідомляє агентство «Сіньхуа», тайфун знищив кілька тисяч будівель, 230 тисяч мешканців десяти міст довелося евакуювати, постраждали понад півмільйона мешканців провінцій Фуцзянь і Цзянсу. Буревії та сильні зливи пошкодили 15,8 тис. га посівів. Вода затопила села й міські райони, постраждали дороги. У провінції Фуцзянь закрили п’ять аеропортів та скасували 400 рейсів. Зупинилися 341 високошвидкісний потяг та майже 5 тисяч автобусів. Із міста Фучжоу — центру провінції — перед приходом тайфуну евакуювали 428 тисяч мешканців. Прямі економічні збитки становлять понад 2,2 млрд. юанів, або близько 320 млн. доларів.
Цього літа стихії практично не залишають у спокої материковий Китай. Наприкінці червня 78 мешканців загинули внаслідок потужного торнадо, що також пронісся провінцією Цзянсу. Майже п’ятсот осіб дістали поранення. Масову евакуацію було оголошено у провінції Хунань — там паводок прорвав захисну дамбу в районі Хуажун, де мешкає понад 27 тисяч осіб.
У Сіньцзян-Уйгурському автономному районі рятівники вивезли 198 мешканців, які потрапили під зсув ґрунту. А перед цим від зсуву загинуло 35 мешканців одного із сіл. Дороги були завалені, і ще 60 мешканців мусили сім годин просуватися пішки чи на віслюках «козиними» стежками, аби добратися до сусіднього села.