— Олеже Анатолійовичу, ще в березні цього року вами було зареєстровано законопроект 4301 «Про відшкодування збитків за зруйноване або пошкоджене приватне житло...». На розв’язання яких проблем він спрямований?

— Сотні родин на Донбасі втратили своє житло внаслідок бойових дій. Уже досить давно ми працюємо над розв’язанням цієї проблеми. Півтора року намагалися достукатися до Кабміну: ходили на засідання, робили офіційні запити. Але відповіді так і не отримали. А потрібно було лишень зробити одну ремарку. У 2008 році була постанова Кабміну із приводу відновлення інфраструктури постраждалих унаслідок стихійного лиха регіонів у Західній Україні та з приводу компенсації жителям за зруйноване житло. Отож потрібно було вставити в цю постанову одну пропозицію. Норма звучала б так: «Відновити житло, зруйноване внаслідок повені, а також під час проведення АТО». І все. Люди б отримали компенсацію від держави за втрачене житло.

— Чому в уряді не погодилися?

— Ми намагалися кілька разів. Але безрезультатно. Чому? Не знаю. Тому вирішили не чекати милості від уряду й зайнялися цим питанням із групою депутатів. Разом з Артуром Герасимовим, Сергієм Сажком, Максимом Єфімовим, Дмитром Лубінцем і Марією Іоновою ми підготували законопроект 4301. Документ визначає порядок та обсяги відшкодування майнового збитку, завданого фізичним особам, за пошкодження або знищення їхнього житла під час проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях.

— Які категорії охоплює законопроект? Хто отримає право на відшкодування збитків?

— Абсолютно всі люди на Донбасі, житло яких постраждало в результаті бойових дій. Також можу сказати, що Донецька й Луганська обласні адміністрації вже провели попередні підрахунки.

Поки що сума збитків по Донецькій області становить 1,8 мільярда гривень. Це 13,5 тисячі потерпілих громадян. По Луганській — 519 мільйонів гривень. Постраждало 5300 будівель. Ми кажемо винятково про ті території, які контролюються Україною.

— Чи означає законопроект, що всі матеріальні збитки має відшкодувати держава?

— Так, компенсувати людям за зруйновані або пошкоджені будинки та квартири повинна держава. Потім держава може підрахувати всі збитки і пред’явити їх винуватцям бойових дій, а саме Російській Федерації.

— Чи може держава самостійно виявити всіх потерпілих? Чи деяким людям доведеться самим звертатися й доводити?

— Ініціатива людей, звичайно, буде необхідна. Але ми їм допоможемо. Зокрема, ГС «Донбас» завжди готовий допомогти потерпілим відстояти свої права.

— Як люди отримуватимуть таку допомогу в разі прийняття законопроекту?

— Відповідно до законопроекту, в населених пунктах, що постраждали від воєнних дій, буде створено комісії для обстеження пошкодженого житла. Приватні домоволодіння при цьому поділять на три категорії: ті, які не підлягають відновленню, ті, які вимагають капітального ремонту, і ті, що отримали незначні пошкодження. Компенсація повинна бути виплачена в кожному разі. Власникам зруйнованих будинків із категорії «не підлягає відновленню» оплачується будівництво або купівля в тому ж регіоні нового житла. В інших випадках компенсуються видатки на ремонт.

— А якщо людина захоче отримати більше, ніж втратила? Хто контролюватиме?

— Комісії. Вони будуть формуватися не тільки зі співробітників облдержадміністрацій, а й із профільних експертів, представників громадських організацій. Думаю, що спільними зусиллями буде проведена належна й достовірна оцінка.

— Скільки часу діятиме цей закон?

— Поки не відремонтують останній будинок, зруйнований в результаті бойових дій!

— Чи правда, що після реєстрації цього законопроекту вже було засідання профільного комітету і є попередній висновок?

— Так, є вже висновок Комітету з питань бюджету та Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Вони рекомендують прийняти законопроект у першому читанні та за основу.

— Що стосується фінансового наповнення законопроекту? Чи полічили в профільних міністерствах майбутні витрати?

— Звичайно. Кабмін уже лічив, скільки доведеться витратити грошей із держбюджету. Але всі ми чудово розуміємо, що наш бюджет досить проблемний, дефіцитний. Ми, у свою чергу, також пропонуємо різні варіанти. Ідеться про ухвалений законопроект 4623 (про перерозподіл залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень). Документ передбачає виділення 4 мільярдів на соціально-економічний розвиток Донбасу. Отож можливо частково використовувати ті 2,5 мільярда на Донецьку та 1,5 мільярда на Луганську області. Ми вже підготували законопроект, який дасть змогу використовувати ці кошти.

— Що каже місцева влада?

— Ми обговорювали цей законопроект. Вони підтримують, але хотілося б більше активності. От як раз самі люди, жителі Донецької та Луганської областей, активно відстоюють свої права. Я б хотів подякувати Донбасу за підтримку нашого законопроекту. Нині вже понад 40 тисяч жителів звернулися до Верховної Ради, Президента, Кабінету Міністрів із проханням підтримати цей документ.

— Які перспективи прийняття законопроекту 4301 Верховною Радою?

— Тільки-но документ поставлять на голосування — за нього проголосують. Це питання, що об’єднує. Ми всі повинні подбати про людей, які втратили своє житло. Від позитивного рішення парламентаріїв залежить доля тисяч жителів багатостраждального сходу України. І їхня віра в майбутнє, віра в те, що вони такі ж гідні громадяни України, як і жителі інших регіонів.

— Дякую за розмову.

Фото надано прес-службою депутата.