Як повідомили «Голосу України» в прес-службі МОЗ, вдалу операцію для пацієнта з Харкова 12 липня здійснила команда Інституту серця МОЗ України під керівництвом директора Інституту професора Бориса Тодурова спільно з професором з Німеччини Крістофом Шмідтом.

«Механічне серце — це прилад-турбинка, який імплантується всередину і працює від електрики. Він забезпечує циркуляцію крові в організмі», — розповів Борис Тодуров. За його словами, вживлення механічного серця — на сьогодні єдине рішення для пацієнтів, що потребують трансплантації серця, але з правових причин поки що не можуть зробити її в Україні. «Використання штучного механічного серця для хворих з тяжкою серцевою патологією дає можливість дочекатися необхідного для трансплантації донорського органу», — зазначив він.

Право на проведення імплантації штучного серця фахівці Інституту серця отримали, пройшовши відповідну сертифікацію в Німеччині.

Нині в Європі понад 300 пацієнтів перебувають на штучній підтримці кровообігу, багато хто з них більш як два роки. Термін служби такого серця не обмежений, деякі пацієнти живуть з ним уже вісім років.

 

 

Операція з імплантації штучного серця. Оперує директор Інституту серця Борис Тодуров разом з німецьким кардіохірургом.

 

 

Механічна система допоміжного кровообігу, яку імплантували пацієнтові.

Фото зі сторінок у Фейсбуці Назара Озерянського та Інституту серця в Києві.