Україна не тільки не забула про Крим, але дедалі активніше ініціює міжнародні переговори щодо деокупації півострова. Ще одним зверненням до світу став документальний фільм «Крим. Спротив», що розповідає про хронологію окупації автономії, прем’єрний показ якого відбувся за участі Президента Петра Порошенка, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва та голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, представників кримської спільноти, військових та інших гостей.

П. Порошенко подякував творчій групі за фільм та окремо згадав про кримчанина Олега Сенцова, який нині перебуває в російській в’язниці за свої переконання. «Важливо, щоб цей фільм подивилися не лише в Україні, а й по всьому світу. Це буде тверде нагадування того, що це справа не лише України, а всього світу», — сказав Президент і наголосив на важливості вшанування кожного із багатьох кримських татар та українців, які 26 лютого 2014 року вийшли на Майдан перед Верховною Радою Криму та які не боялися і не бояться говорити, що Крим — це Україна.

Глава держави ще раз нагадав про необхідність внесення змін у X розділ Конституції щодо надання права кримським татарам на самовизначення в складі суверенної України. «Ми зобов’язані дати кримським татарам право на самовизначення в рамках єдиної Української держави. Це те, що ми заборгували кримським татарам. Українська влада це мала зробити принаймні ще 20 років тому, і тепер ситуація була б абсолютно інша», — переконаний він.

Президент підкреслив, що події 18 травня 1944 року, коли розпочалася депортація кримських татар, та лютого 2014 року, коли розпочалася окупація Кримського півострова, об’єднує один організатор — Кремль, Москва.

Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров висловив думку, що завдяки цьому фільму можна вимірювати певні кроки задля повернення Криму. «Весь світ ще раз відчує той біль людей, які живуть у Криму, і їх намагання повернутися до своєї держави», — сказав він і зазначив, що питання повернення Криму набуває дедалі більшої уваги міжнародної спільноти. У зв’язку з цим він згадав останні рішення Парламент-ської асамблеї ОБСЄ та Варшавського саміту НАТО, які чітко окреслили незаконність анексії Криму Російською Федерацією та необхідність повернення Криму до України.

За словами автора ідеї та співавтора сценарію фільму, першого заступника міністра інформаційної політики Еміне Джапарової, фільм насамперед розрахований на іноземного глядача. «Головний герой фільму — реальний дослідник, який вивчає історію кримських татар. Саме його очима ми бачимо Крим із 2014 року і до сьогодні. Це 25 хвилин не тільки фактів, а й почуттів про два роки окупації Криму. Не все та не всі герої тут. Але стрічка — про захист України в Криму, про кримських татар та українців на півострові, які наразі стали головною мішенню для окупанта, та продовжують свій опір — хто у в’язницях, хто на свободі, хто в окупованому Криму, а хто на материку», — зазначила Е. Джапарова.

Переможниця пісенного конкурсу «Євробачення-2016» Джамала, подякувавши авторам фільму та всім присутнім за небайдужість, сказала: «Ми заслуговуємо на диво і щастя. Крим був, є і буде українським».

ДОВІДКОВО

Автор ідеї та сценарію фільму — Еміне Джапарова, головний режисер — Фатіма Османова. Фільм створено за підтримки Міністерства інформаційної політики України. Документально-художня стрічка розповідає про окупацію АР Крим російськими військами в лютому 2014 року.

Головний герой фільму — іноземний дослідник Джеймс (Остін Черрон), який приїхав на півострів одразу, тільки-но дізнався про присутність невідомих «зелених чоловічків», щоб дослідити, що насправді відбувається в Криму. Саме тут у лютому-березні 2014 року він став свідком захоплення Криму.

 

 

Телеведуча Катерина Осадча, переможниця «Євробачення-2016» українська співачка Сусана Джамаладінова (Джамала) та народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка», уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Фото Михайла МаркІва (прес-служба Президента України).