Оскільки цьогоріч держава зовсім не виділила бюджетних коштів на обробку насаджень інсектицидами, велика «родина» пильщиків — пожирачів глиці — безперешкодно розмножується та поширюється Херсонщиною. Головний спеціаліст облуправління лісового та мисливського господарства Світлана Остапуха каже, що осередки розповсюдження «глицежерів» за рік збільшилися з 37,313 до 43,458 га. А це — майже дві третини від усіх хвойних лісів Таврії.
Обробка одного га хімікатами для захисту від шкідників сьогодні коштує майже 32 гривні. Тож регіону необхідно понад 2,3 млн. грн. Гроші великі, але втрати через їх відсутність можуть бути значно суттєвішими. Адже ліси на лівобережжі Дніпра утримують Олешківські піски. У разі загибелі «зеленого поясу» піски знову прийдуть у рух, і «чорні бурі», що засипають родючі грунти, почастішають. І саме на території Великокопанського, Голопристанського, Збур’ївського та Цюрупинського держлісгоспів звичайний та рудий пильщики, червоноголовий і зірчастий пильщики-ткачі вже захопили понад 40 тисяч гектарів!
Ситуація складається дивна: ліси на півдні України перебувають у віданні державних лісгоспів. Але держава цьогоріч фактично припинила їх фінансування. Лісоводи звертаються по допомогу до місцевих органів самоврядування, проте там їм відмовляють, бо зелені насадження у переважній більшості не є комунальною власністю. Так само з держбюджету не надходить фінансування і протипожежних заходів, а заробити на них самотужки лісгоспи не спроможні.

 Херсонська область.