Так вважають депутати Тернопільської міськради. На своїй позачерговій сесії вони одноголосно прийняли звернення до глави уряду та голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. 

Депутати вимагають запровадити мораторій на підвищення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги і спожиті у побуті природний газ та електроенергію. Причина — складна соціально-економічна ситуація, відсутність реального зростання доходів громадян. Депутати також наголошують на гострій необхідності прийняття пакета законів України щодо децентралізації повноважень в частині затвердження цін і тарифів на теплову енергію, послуги водопостачання і водовідведення. До речі, з такою пропозицією до керівників держави Тернопільська міська рада вже зверталася у квітні цього року. Міський голова Тернополя Сергій Надал, який також очолює бюджетний комітет Асоціації міст України, каже, що запровадження мораторію — це не забаганка тернопільських депутатів, а вимога більшості громад. Він не вважає звернення популістським, оскільки існують реальні механізми для того, щоб не допустити різкого підвищення комунальних тарифів
Перший з них — тарифна децентралізація. Не Нацкомісія з незрозумілими повноваженнями, а місцеві ради можуть реально вирахувати, скільки потрібно і скільки населення здатне платити. На місці простіше визначити, де найбільші втрати тепла, які види ресурсів (газ, вугілля, деревину, біомасу тощо) доцільніше використати. За таким принципом працює вся Європа, наголошує Сергій Надал. До речі, не чекаючи вказівок згори, Тернопільська міська рада спільно з європейськими донорами реалізує масштабну програму з енергоефективності та термомодернізації житлового фонду. Другий реальний механізм — скасувати або знизити ренту на газ українського видобутку. 19 млрд. кубів українського газу цілком вистачає для забезпечення теплом та гарячою водою помешкань населення. Рентна плата у ціні на цей газ майже 50 відсотків. Якщо її знизити або скасувати взагалі, то зменшилась би і ціна на газ. Як бачимо, цілком конкретні пропозиції. Більше того, місцева влада готова взяти на себе весь комунальний тягар. Та чи дослухаються центральні органи?

Тернопільська область.