У Київській області презентували проект «Децентралізаційний марафон». Це широкомасштабна всеукраїнська акція, у рамках якої протягом півроку в громадах регіональні представники Асоціації міст України розповідатимуть про переваги децентралізації, роз’яснюватимуть процеси й етапи об’єднання громад, проконсультують і допоможуть підготувати необхідні документи й проекти рішень. Стартував марафон кілька тижнів тому в Одесі під час українського муніципального форуму.

У коментарі «Голосу України» координатор Офісу з впровадження децентралізаційної реформи  Володимир Удовиченко розповів про нинішній стан і перспективи децентралізації:

— В Україні 170 міст обласного значення, де вже реалізовано місцеве самоврядування. Спочатку за основу для реформ, що почалися в країні, було взято, насамперед, досвід Польщі. У нас багато спільного. Якщо говорити про українські об’єднані громади, то можна їх порівняти з польськими гмінами (найменша адміністративна одиниця). У цій країні такі реформи тривали протягом десяти років. Над ними працювали кращі європейські експерти. З другого боку, якщо розглядати систему префектів і префектур, впровадження яких у нас заплановано, то це вже досвід Франції. У нас є унікальна змога зробити так, щоб українська модель ґрунтувалася на кращих зразках, уже успішно реалізованих в інших державах.

Звичайно, хотілося б зміни в частині децентралізації внести в Конституцію. Але в нинішній політичній ситуації це зробити складно. Зміни в Основному Законі — наступний етап, що передбачає адміністративний устрій та реорганізацію обласних, районних адміністрацій і перетворення їх на префектури, появу такого інституту, як префекти.

Водночас треба розуміти, що нинішня нормативна база, прийнята на законодавчому рівні, — тільки основа для початку майбутньої діяльності. А потім уже самі громади мають регламентувати свою роботу.

Насамперед необхідний статут, підготований і прийнятий на засадах демократії, а саме — із залученням громадян. Потім мають бути розроблені кодекси етики і відносин. Необхідні також комплексні системи стандартів якості ІSO (серія міжнародних стандартів, що описують вимоги до системи менеджменту якості організацій і підприємств). А також — розробка  стратегічних планів (причому не формальних) для потенційного залучення інвестицій. Будь-який інвестор дивиться такий документ і бачить, де краще застосувати свої можливості з найбільшою ефективністю. А якщо стратегічний план розроблений громадою, то в ньому закладені її інтереси, урозріз із якими інвестор уже піти не зможе. Не обійтися й без оперативного планування з використанням електронного управління. Це дасть змогу скоротити адміністративні апарати, які народ просто вже не в змозі утримувати.

Історичним досвідом доведено: децентралізовані моделі державного управління найбільш успішні. У такому підході не тільки інший рівень менеджменту, а й інше ставлення самих громадян, що живуть у громадах. Система децентралізації дає людям змогу не просто контролювати владу, яку вони обирають і яка звітує перед ними, а ще й самим брати відповідальність за те, що відбувається в громаді. Без цього ми не зможемо розвиватися й рухатися далі. Настає унікальна ера — ера громадянського суспільства. І цей процес уже триває...

 

 

Перший заступник голови КОДА Лев Парцхаладзе.

 

 

Виконавчий директор Київського регіонального відділення Асоціації міст України Гаррі Мартін,  координатор Офісу з впровадження децентралізаційної реформи  Володимир Удовиченко, регіональний консультант АМУ Тетяна Ревенко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.