На кону — «сіра зона» і вибори «по-чорному»

Ситуація на Донбасі за останні два тижні значно погіршилася. Це констатують і міжнародні спостерігачі. Причина ескалації — боротьба за так звану сіру зону. Нещодавно експерти ООН оприлюднили свій звіт, у якому сказано, що сторони конфлікту намагаються відвоювати території буферної зони. За приклад наводиться відстань між противниками в Станиці Луганській та Зайцевому, яка скоротилася з 1,5-2 км до 300-500 метрів.

Також в ООН зафіксували зростання кількості жертв серед цивільного населення регіону. Серед них є постраждалі від зброї, забороненої Мінськими угодами.

За даними ООН, з початку конфлікту на Донбасі було поранено 21 880 осіб, загинули 9 470 людей, дві тисячі з яких — мирні жителі.

У свою чергу, глава Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан заявив, що стурбований наростаючим протистоянням на Донбасі, передає прес-служба організації.

За його словами, ключовим пунктом для поновлення стабільності в регіоні є цілковите припинення вогню. Апакан зазначив, що це зобов’язання не тільки відповідно до Мінських угод, а й відповідно до стандартів моралі. Мовляв, перед війною беззахисні найвразливіші категорії населення — діти та люди похилого віку. Керівник СММ нагадав про загибель маленьких братів (п’яти та трьох років) у районі Донецька...

Пан Апакан акцентував увагу на тому, що перший необхідний для встановлення повної тиші крок — відведення озброєння від лінії розмежування, відповідно до Мінських угод. «Такі зусилля будуть винагороджені встановленням миру, якого прагнуть всі українці», — сказав він.

Але заклики до встановлення режиму тиші цинічно ігноруються бойовиками. Терористи продовжують обстрілювати позиції сил АТО по всій лінії розмежування. За добу, за даними штабу АТО (на 13.07), гібриди відкривали вогонь понад 40 разів. При цьому застосовували артилерію, міномети й великокаліберні кулемети. І лише в окремих випадках наші військові відкривали вогонь у відповідь.

Тим часом гібридні військові формування не припиняють одержувати «гуманітарну» допомогу від своїх кремлівських спонсорів і натхненників. Такі поставки сил і засобів свідчать про операції, що їх готують бойовики. Так, за інформацією групи «ІС», в окремий танковий батальйон «1-го АК днр», дислокований у районі Моспіного, прибуло шість танків типу Т-72 (судячи з усього, після ремонту). Батальйон високими темпами доукомплектовується бойовою технікою й особовим складом: за останні три доби прибуло вісім знову сформованих екіпажів, а також, крім танків, чотири БМП-2. Під час навчальних занять екіпажі відпрацьовують сценарій «прориву укріпленого району оборони противника».

А в Донецьку помічені відряджені офіцери-артилеристи ЗС РФ, що брали участь у квітні цього року в бойових діях у районі Авдіївки.

На тлі очевидної ескалації воєнних дій на сході нашої країни вчора за столом переговорів у столиці Білорусі продовжилися дискусії на рівні підгруп Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

Раніше повідомлялося, що на порядок денний чергової зустрічі виноситься питання відновлення Києвом контролю над україно-російським кордоном.

А представник так званої ДНР у політичній підгрупі Наталія Никанорова нібито повідомила, що учасники засідання обговорять можливість проведення виборів, амністію та «дорожню карту» виконання мирних угод...

До речі, за оперативним даними групи «ІС», в окупованих районах Донецької області поширюються чутки про «вибори в жовтні». Нібито ціла низка «глав адміністрацій» уже отримали розпорядження про їх підготовку. Джерело уточнює, що багато хто із інсайдерів упевнений у  «контролі Європою» майбутнього «волевиявлення».

Коли верстався номер, у Мінську розпочалося засідання Тристоронньої контактної групи. Про його результати читайте в наступному номері.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.