Співробітники СБУ, працівники поліції та фіскальної служби припинили на Луганщині діяльність конвертаційного центру, через який фінансувалися і бойовики "ЛНР".

 

Цей "конверт" організували четверо мешканців Луганської та Київської областей, а обслуговували нелегальний бізнес понад десяток виконавців. Конвертцентр надавав "послуги" з мінімізації податкових зобов'язань, штучного формування податкового кредиту та переведення коштів у готівку. Але головне, як розповів журналісту "Голосу України" т. в. о. начальника управління захисту економіки в Луганській області департаменту захисту економіки Нацполіції Іван ТИЧИНА, -- центр перераховував гроші в "ЛНР" на підприємство, що належить одному з лідерів "республіки". За ці кошти ремонтували військову техніку бойовиків.

 

-- З території України йому перераховувались гроші начебто за різні товари, а насправді кошти йшли на ремонт техніки батальйонів бойовиків. Це вже встановлено. В злочинній схемі було задіяно 15 осіб, серед яких мешканці Сєверодонецька, Рубіжного, Лисичанська, Києва. Це бухгалтери, організатори, кур'єри, які доставляли готівку. Загалом за півтора року у тіньовий сектор переведено 730 млн. грн. Близько 8 млн. грн., як ми встановили, пішли на рахунки підприємств, що наближені до одного з лідерів "ЛНР". Зазначу, що це не комерсанти, які вирішили допомогти "своїм". Йдеться про членів військових збройних формувань, які отримували живі кошти і використовували їх на фінансування своїх батальйонів. Хочу наголосити, що у нас є протидія фінансування тероризму.

 

Співробітники спецслужби встановили, що серед клієнтів конверту були комерційні структури з тимчасово окупованих терористами територій. Вони не пройшли перереєстрацію, згідно з українським законодавством, але мали рахунки у вітчизняних банках. Загалом у цьому злочинному процесі були задіяні різні товариства, однак їхні керівники, як правило, за специфічним соціальним статусом не мали жодного стосунку до фінансово-господарської діяльності "своїх" підприємств. Правоохоронці вже задокументували проходження через їхні рахунки восьми мільйонів гривен. За оперативною інформацію, гроші знімалися та готівкою перевозилися до "ЛНР". Частина з них йшла на фінансування незаконних збройних формувань.

 

Під час обшуків в офісах конвертаційного центру та за місцем проживання зловмисників у Сєверодонецьку та Лисичанську співробітники СБУ вилучили бухгалтерську, податкову документацію, печатки та штампи майже тридцяти фіктивних фірм, задіяних у оборудці (на знімку). На носіях інформації виявлено додаткові докази нелегальної фінансової діяльності. Загалом накладено арешти більше ніж на 130 рахунків підприємств у чотирьох банківських установах. Лише в одному банку на рахунках вже заблоковано понад 2,5 мільйона гривень. Правоохоронці продовжують дії щодо затримання осіб, які брали участь у цьому злочині.

 

Фото надала
прес-служба ГУ НП України
в Луганській області.

 

До речі, у поточному році луганські правоохоронці припинили діяльність ще двох конвертаційних центрів, що мінімізували податки суб'єктів Києва і Харкова. Матеріали направлені до суду.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України