На Сумщині триває збирання ранніх зернових. За словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Петра ТУРЧИНА, активному виходу техніки в поле довго заважала погода. Незважаючи на високу температуру повітря, вологи в землі було так багато, що комбайни в ній грузли і подекуди не могли зрушити з місця.

 

Все ж станом на 14 липня в області зібрали ранні зернові на площі більш як 3 тис. га. Середня урожайність становить поки що 36, 8 ц/га. Дві третини доладованих площ були під озимою пшеницею. Урожайність цієї культури трохи вища -- 39,7 ц з гектара, але вона не йде в жодне порівняння з минулорічним результатом, коли у багатьох господарствах Сумщини зібрали по 70 -- 80 і навіть більше центнерів озимої пшениці на кожному гектарі.

 

Найвищу урожайність ранніх зернових демонструє Конотопський район, тут намолотили в середньому 44, 5 ц/га. На другому місці -- Роменський район, де трохи не дотягують до 41 центнера на гектарі.

 

Як повідомляють у Департаменті АПК, до збирання врожаю ранніх зернових вже приступили практично всі райони лісостепової зони. Із розташованої північніше зони Полісся на Сумщині жнивує поки що лише один район -- Кролевецький.

 

Володимир ЧЕРНОВ.

 

Сумська область.

 

Голос України