Співробітники СБУ, працівники поліції та фіскальної служби припинили на Луганщині діяльність конвертаційного центру, через який фінансувалися і бойовики «ЛНР».

Цей «конверт» організували четверо мешканців Луганської та Київської областей, а обслуговували нелегальний бізнес понад десяток виконавців. Конвертцентр надавав «послуги» з мінімізації податкових зобов’язань, штучного формування податкового кредиту та переведення коштів у готівку. Але головне, як розповів журналісту «Голосу України» т. в. о. начальника управління захисту економіки в Луганській області департаменту захисту економіки Нацполіції Іван Тичина, центр перераховував гроші в «ЛНР» на підприємство, що належить одному з лідерів «республіки». За ці кошти ремонтували військову техніку бойовиків.
— З території України йому перераховувались гроші начебто за різні товари, кошти йшли на ремонт техніки батальйонів бойовиків. Це вже встановлено. У злочинній схемі були задіяні 15 осіб, серед яких мешканці Сєверодонецька, Рубіжного, Лисичанська, Києва. Це бухгалтери, організатори, кур’єри, які доставляли готівку. Загалом за півтора року у тіньовий сектор переведено 730 млн. грн. Майже 8 млн. грн., як ми встановили, пішли на рахунки підприємств, що наближені до одного з лідерів «ЛНР». Зазначу, що це не комерсанти, які вирішили допомогти «своїм». Йдеться про членів військових збройних формувань, котрі отримували живі кошти і використовували їх на фінансування своїх батальйонів. Хочу наголосити, що у нас є протидія фінансуванню тероризму.
Співробітники спецслужби встановили, що серед клієнтів «конверта» були комерційні структури з тимчасово окупованих терористами територій. Вони не пройшли перереєстрацію згідно з українським законодавством, але мали рахунки у вітчизняних банках.

Під час обшуків в офісах конвертаційного центру та за місцем проживання зловмисників у Сєверодонецьку й Лисичанську співробітники СБУ вилучили бухгалтерську, податкову документацію, печатки та штампи майже тридцяти фіктивних фірм, задіяних у оборудці (на знімку). Загалом накладено арешти на понад 130 рахунків підприємств у чотирьох банківських установах. Лише в одному банку на рахунках уже заблоковано понад 2,5 млн. грн. Правоохоронці продовжують дії щодо затримання осіб, які брали участь у цьому злочині.

Луганська область.

Фото надане прес-службою ГУ НП України в Луганській області.