Переговорний процес із мирного врегулювання ситуації на Донбасі, схоже, продовжує бігати по колу. На тлі явної ескалації військового конфлікту на сході нашої країни й даних про нарощування живої сили й озброєння (у тому числі важкого) супротивника по всій лінії фронту засідання у форматі «Україна—ОБСЕ—Росія», на жаль, на ситуацію мало впливають. І переважно — через полярність інтересів, які обстоює за столом переговорів кожна зі сторін. 

Так, Київ наполягає на першочерговому вирішенні питання безпеки: припиненні воєнних дій, відведенні озброєнь, виведенні чужорідних військ із нашої території й встановленні контролю над кордоном. А вже після цього — обговорення політичних питань. Росія продовжує робити миротворчу міну при поганій грі, стверджуючи, що її військових на Донбасі немає й вона взагалі ні при чому... Мовляв, домовляйтеся з представниками сепаратистських квазіутворень. Ті ж, у свою чергу, озвучуючи текст кремлівських суфлерів, говорять про амністію й вибори на окупованих територіях, по суті, під дулами своїх автоматів.... Судячи з підсумків останньої зустрічі в Мінську, яка відбулася в середу, процес завис в очікуванні системного адміністратора. У його ролі виступає «нормандська четвірка», а вона збереться лише у вересні.

Коментуючи те, що відбувається за столом переговорів, перший заступник голови Верховної Ради представник України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Фейсбуку:

«Ключові питання в Мінську сьогодні — безпека й кордон. Українська сторона зазначає, що без закриття кордону, без відновлення контролю над кордоном ми не зможемо вирішити інші питання. Адже через 400 км діри в кордоні росіяни продовжують щодня поставляти зброю, техніку, гроші, патрони «ополченцям», також перекидають своїх військових, які час від часу губляться в донецьких степах. А ще відверто мародерствують, вивозять обладнання з українських підприємств і шахт.

Ми ще і ще раз підкреслили погіршення безпекової ситуації: щодня на Донбасі гинуть цивільні й військові, їх убивають із російської зброї. При цьому Росія, у т. ч. вустами своїх представників у Мінську, продовжує видавати бажане за дійсне й відверто брехати, що, мовляв, РФ не є стороною конфлікту, що буцімто її військових і найманців немає в Україні»...

Ірина Геращенко констатувала, що питання звільнення заручників заблоковано. Мовляв, російська сторона не виявила інтересу до своїх військових, яких днями затримали ЗСУ поблизу Троецького на Донеччині, заявивши вкотре, що армія РФ не воює на Донбасі...

Підгрупа з економічних питань розглянула весь комплекс проблем, які входять у її компетенцію, — поставки води, повернення української власності, відновлення роботи залізниці, соціальні питання. Основну увагу приділено проблемам безпеки при вирішенні цих завдань. Про це написала у Фейсбуку прес-секретар українського представника на переговорах екс-президента України Леоніда Кучми Дар’я Оліфер.

На очній зустрічі 13 липня не вдалося прийняти документ про розведення сторін на Донбасі, який виносився як основний на порядок денний. Спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік повідомив, що підгрупа з безпеки продовжила обговорення основних принципів розведення сил. І висловив сподівання, що в четвер цей документ вдасться затвердити в режимі відеоконференції. За його словами, підгрупа з політичних питань цими днями зосередилася на обговоренні питання про організацію місцевих виборів на Донбасі, продовжила обговорення їх модальності, «приділяючи особливу увагу їх адмініструванню».